Muzsika a családban – A Vujicsics, a Söndörgő és a ViGaD együttesek koncertje, vendég: Szörényi Levente

Eredics Gábor

Eredics Gábor népzenész, zenetanár a Kossuth-díjas Vujicsics Együttes vezetője mesél családi kötelékekről, névadásról és találkozásukról Szörényi Leventével.

Fiús család vagyunk

Nagyon sok nálunk a fiú és tudatos volt mindig a névválasztás. Legidősebb bátyám például az apai nagyapánk nevét kapta. Másik bátyám a korán elhunyt apai nagybátyám nevét örökölte. A 3. fiút a nagypapa testvére után nevezték el.

A 4. fiú, vagyis jómagam az anyai ágból, szerb származású dédnagyszülőm után kaptam nevemet.

Hogy ő miért, s hogyan lett Gábor, ennek szép története van. Ükapám Milosevics Dimitrije a csobánkai ortodox templomban szolgált, itt volt pópa. Ez volt az első szolgálati helye, s itt élete végig ki is tartott. Több rangosabb ajánlatot is kapott, de mégsem tágított a templom, s közössége mellől. A templom pedig Szent Gábriel arkangyal nevére volt szentelve. A helyhez olyannyira ragaszkodó ükapám fiát róla nevezte el. Sokat jelent nekem, hogy tudom, én is ezért, a csobánkai szerb templom védőszentje miatt lettem Gábor.

Mi is továbbvisszük a tudatos névválasztás hagyományát: Vince fiam például az apai dédnagypapa nevét kapta, de a lányokra is vonatkozik mindez.

Hogy mi mindent jelent ez a családunknak? Kontinuitást és megerősítést.

Eredicsek a színpadon

A Mesterségek Ünnepén a Vujicsics a Söndörgő és a ViGaD koncertjén összesen hét Eredics lesz a színpadon. A prímás közös: ő Eredics Áron. A ViGaDban pedig ott van Vince fiam.

Ahogyan a kézműves mesterségek a zenei tudás is hasonlóan hagyományozódik nálunk, apáról, fiúra. Könnyű az együttműködés, mindenkit tanítottam nemcsak otthon, de a zeneiskolában Budakalászon ill. Szentedrén, a váci Konziban és a Zeneakadémián is. Persze most már közülük a „nagyobbak” inkább segítőim, mint tanítványaim.

Söndörgő együttes

ViGaD együttes

Vujicsics együttes

A koncertünk címe Muzsika a családban, de akár a Hej, barátom is lehetne, ami a Leventével való találkozásunkra is utal.

Szörényi Levente

Szörényi Leventével 40 évig kerülgettük egymást, majd kiderült, hogy rengeteg a párhuzam a muzsikánkban.

A korai Illés számok közel állnak a hagyományos délszláv népzenéhez. Nem csoda, hiszen Leventének gyerekkori, családi élményei, kötődései vannak ebbe az irányba a nagyszülők ágán, és ez zenei világát is gazdagította.

Levente örömmel engedte, hogy hozzányúljunk a számaihoz, a koncerten zenéi a hagyományos környezetbe a tradicionális hangszerekhez kapcsolódnak vissza.

 
Korábbi történetek:
Mesterségek apáról –fiúra… avagy egy cipészdinasztia bemutatása – Kovács József Attila cipészmester meséli
„Székely festékesek a gyakorlatban 1973-2016” – Ardai Ildikó könyvajánlója
Legkedvesebb élményem a Mesterségek Ünnepéről – Horváth Márk története
Történetek a Mesterségek Ünnepéről  – Környei Alice története
Tehetség program „Párhuzamok” mottóval a Mesterségek Ünnepén – Illés Vanda története
Egy tál dödölle – Ollárné Zubor Beatrix története
9000 éves mesterség rabolta el a szívét – Detre Mikolt története
Az üzbég és kirgiz kaland – Igyártó Gabriella története