Sajtó megjelenések

Sajtó megjelenések

MTI: 2018.07.12. 17:51

Idén 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét

Augusztus 17.- és 20. között minden a népművészet körül forog

Augusztus 17.- és 20. között a Budavári palotában rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál az év várva várt családi rendezvénye, ahol kipróbálhatják a népi mesterségeket, megcsodálhatják a kézművesek míves munkáit. Az egész napos színpadi programmal színesített rendezvény felejthetetlen élményt nyújt minden korosztálynak.

Idén augusztus 17. és 20-a között 32. alkalommal változik a Budavári Palota a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei ünnepévé. A Mesterségek Ünnepén idén is a hajdani vásárok utánozhatatlan hangulatával, közel 1000 kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programmal, mesterség bemutatókkal, a kézműves gasztronómia remekeivel, és népi játszóházakkal várják a látogatókat.  A több, mint 800 magyar és 150 külföldi mester látványműhelyeiben megismerkedhetnek a látogatók a szakmák rejtelmeivel, találkozhatnak sok különleges mesterség képviselőjével.

Érkeznek mesterek Iránból, Kínából, Mongóliából, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból, Tádzsikisztánból, Türkmenisztánból és Kazahsztánból. A tartalmas kikapcsolódásra vágyó látogató itt úgy érezheti magát, mintha kiszakadva a mindennapokból egy középkori forgatagba csöppent volna, ahol egyedülálló népi kézműves örökségünket csodálhatja és vásárolhatja meg. A rendezvényen ki is lehet próbálni a mesterségeket, közel 100 műhelyben tekinthet be a közönség a mesterségek műhelytitkaiba.

Kiemelt téma a népi mesterségek egyik legősibb ága, a szövés és a fonás, amelyek eredete a történelem előtti időkre nyúlik vissza. Erdélyből még a gyári termékek sem tudták teljesen kiszorítani a paraszti szövőszékeket, s még mindig akad falusi ház, ahol csattog az osztováta. Háznál készül többek között a subaszőnyeghez hasonló, puhára ványolt, vastag, meleg gyapjútakaró, a cserge. Gyapotból, kenderből és lenből vagy ezek elegyes anyagából hímes törülközőket, abroszokat, futókat, szedettes falvédőket, kispárnákat, sodrott gyapjúból szőnyeget szőttek. A fonás vesszőből, gyékényből, szalmából vagy csuhéból kivitelezhető minden más eszköz nélkül. Vesszőből kosarat és tárolóedényeket, szalmából kalapot, táskát, csuhéból széktámlát és ülőkét, gyékényből szőnyeget, falvédőt fontak. A Mesterségek Ünnepe szövő műhelyeiben mutatják be a népi szövés és fonás sokszínűségét, és formagazdagságát. Megismerkedhetnek a kenderfonás fortélyaival, a szövőszéken való szövéssel, a szalag-, és a szőnyegszövéssel, de lesz rokkán fonás és hajfonás is. A rendezvényen többek között egy korabeli parasztporta udvarára invitálják a látogatókat, ahol a gyapjú, illetve a kenderfeldolgozás ősi műveleteit követhetik nyomon. A gyapjúval foglalatoskodók a lenyírt birkagyapjút tisztítják, majd mossák, fésülik, kártolják, festik, úgy, mint elődeink.

A Mesterségek Ünnepe az év kihagyhatatlan családi fesztiválja, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a számukra kedves mulatságot. Idén a Családok éve tiszteletére még nagyobb hangsúlyt kapnak a családi programok, igazi játékélmény lesz közösen kipróbálni a régmúlt idők tevékenységeit idéző mesterségeket. A Babajátszóban a legapróbbak lazíthatnak, és a népi logikai, ügyességi és sportjátékok kedvelői is örömmel fedezhetnek fel újabb és újabb mókákat. A fesztivál látogatói idén is igazi örömünnepre, felhőtlen játékélményre számíthatnak.

A Családok éve tiszteletére bemutatkoznak olyan, több generációs kézműves dinasztiák, ahol máig élő módon történik a hagyomány átadása. A három generációs csizmadia család mellett megismerkedhetnek a szintén három generációs hartai bútorfestő műhellyel, és különleges élményt kínál a több száz éve működő győri kékfestő dinasztia műhelye is.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége megalakulása óta kiemelten fontosnak tartja a hagyomány megújítását, és rendezvényein lehetőséget ad újító alkotóknak a bemutatkozásra. A népművészetből kiindulva közösen hozták létre alkotásaikat a MOME iparművészei és a NESZ fiatal népművészei a Nemzeti Tehetség Program keretében. A projekt célja a hagyományok továbbgondolása, fenntarthatósága, és az értékmentés volt. Az elkészült alkotásokból a fiatal művészek divatbemutatót és mesterség bemutatókat is tartanak a 32. Mesterségek Ünnepén.

NESZ tavaly kötött megállapodást az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezettel, a FAO-val, amelynek értelmében magyar kézművesek vezetésével Közép-Ázsiai országokban kézműves tanfolyamokat szerveztek. A projekt célja az volt, hogy a NESZ mesterei tudásuk átadásával hozzájáruljanak a helyi, vidéki női munkanélküliség csökkentéséhez. Idén februárban a mesterek három hetet töltöttek Kirgizisztánban és Üzbegisztánban, ahol a kézművesek workshopokat tartottak. Munkájukat mindenhol óriási érdeklődés kísérte. A 32. Mesterségek Ünnepén a kirgiz és üzbég asszonyok munkáit is megcsodálhatja a közönség a FAO pavilonban.

A négy nap során fellépnek hazánk legkiválóbb zenészei, énekesei, valamint táncosai, különleges kulturális csemegéket biztosítva a tartalmas kikapcsolódásra vágyók számára. Szalonna és Bandája a Páva különdíjas Sarjú Bandával ad koncertet, fellép Dresch Mihály a vonósokkal, a Karaván Família, a Bognár Szilvia Quartett, és augusztus 20-án 19 órától a Söndörgő és a Vujicsics együttesnek Szörényi Levente lesz a vendége. A színpadi programok között minden korosztály talál kedvére valót, a több száz fellépő mellett igazi fesztiválhangulat, vásári kavalkád várja az érdeklődőket a nyár egyedülálló hangulatú népművészeti fesztiválján, a Mesterségek Ünnepén!

MTI cikket átvették:

http://magyarhirlap.hu/cikk/123184/Iden_32_alkalommal_rendezik_meg_a_Mestersegek_Unnepet

https://funzine.hu/2018/06/26/programok/mar-32-alkalommal-rendezik-meg-a-mestersegek-unnepet/

https://port.hu/esemeny/fesztival/32-mestersegek-unnepe/event-5456944

https://welovebudapest.com/program/32-mestersegek-unnepe/

https://profitline.hu/A-szoves-es-a-fonas-lesz-iden-a-Mestersegek-Unnepe-kiemelt-temaja-381056

http://www.ma.hu/kulturport.hu/317549/A_szoves_es_a_fonas_lesz_iden_a_Mestersegek_Unnepe_kiemelt_temaja?place=srss

https://magyaridok.hu/kulfold/a-szoves-es-a-fonas-lesz-iden-a-mestersegek-unnepe-kiemelt-temaja-3294707/

http://csalad.hu/2018/07/14/csaladok-eve-kezmuves-dinasztiak-a-mestersegek-unnepen

http://www.kisalfold.hu/szorakozas/a_szoves_es_a_fonas_lesz_iden_a_mestersegek_unnepe_kiemelt_temaja/2567199/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

https://hir.ma/kult/a-szoves-es-a-fonas-lesz-iden-a-mestersegek-unnepe-kiemelt-temaja/735843

http://magyarhirlap.hu/cikk/123340/A_szoves_es_a_fonas_lesz_iden_a_Mestersegek_Unnepe_kiemelt_temaja

https://magyaridok.hu/kultura/szonek-es-fonnak-a-mestersegek-unnepen-3296078/

MTI, 2018.08.17.20:47

Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe 

Az a törekvésünk, hogy Magyarország emelkedésének, politikai szuverenitásunk és gazdasági megerősödésének időszakában biztosítsuk a magyar kultúra sokszínűségét, támogassuk és ápoljuk népi hagyományainkat, mert így tudjuk utódaink számára megőrizni – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki megnyitotta a rendezvényt.

A tárcavezető tíz művésznek a Népművészet Mestere, ötnek a Népművészet Ifjú Mestere díjat adta át. A rendezvény középpontjában idén a szövés és a fonás témája áll, érkeznek mesterek Iránból, Kínából, Mongóliából, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból, Tádzsikisztánból, Türkmenisztánból és Kazahsztánból is.

A magyar néphagyomány gyökerei

„A magyar néphagyomány a mitikus időkbe megy vissza, egyidős nemzetünk kialakulásával, Belső-Ázsiában a Kaukázus környékén, és a termékeny északi mezopotámiai félholddal. A nemzetet az embercsoportoktól a kultúrája, a hagyományai, az érzései, a gondolatai, a zenéje emeli ki, a magyarság esetében ez rendkívül sok gyökerű, és az ősi idők után a kereszténység emelt újabb magasságokba” – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós hangsúlyozta: a magyar irodalom azért annyira emelkedett, mert tiszta forrásból táplálkozott, a nép kultúrájára támaszkodott. Hozzátette: sanyargattatásainkban, például a Habsburg-önkényuralom idején is a kultúrából merítkeztünk, Vörösmarty Mihály a reformkorban a magyar verselési formát honosította meg, Liszt Ferenc zenét megújító munkássága során is a népi kultúrához nyúlt ihletért. „Amit az önkényuralom alatt nem lehetett elmondani, azt kifejezte a magyar viselet, a magyar zene és a magyar tánc.”

Színes programok várják a közönséget

Az idei Mesterségek Ünnepén a látogatók megismerkedhetnek a kenderfonás fortélyaival, a szövőszéken való szövéssel, a rokkán fonással, a szalag-, és szőnyegszövéssel, egy korabeli parasztporta udvarán a gyapjú és a kenderfeldolgozás ősi műveleteibe tekinthetnek be.

Négy napon át színpadi programok, mesterségbemutatók és népi játszóházak várják az érdeklődőket. A családok éve alkalmából bemutatkoznak többgenerációs kézműves dinasztiák, így a látogatók megismerkedhetnek többek között a háromgenerációs csizmadia családdal és a szintén háromgenerációs hartai bútorfestő műhellyel, valamint a több száz éve működő győri kékfestő dinasztia műhelyével.

Koncertek követik egymást

A négynapos eseményen fellép mások mellett Dresch Mihály a vonósokkal, a Karaván Família és a Bognár Szilvia Quartet, Szalonna és Bandája a Páva különdíjas Sarjú Bandával ad koncertet, augusztus 20-án a Söndörgő és a Vujicsics együttes vendége Szörényi Levente lesz. A rendezvény ideje alatt a Mesterségek Ünnepe karszalaggal a Budapesti Történeti Múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók.

Kásler Miklós a Mesterségek Ünnepe megnyitóján tíz alkotónak nyújtotta át a Népművészet Mestere díjat, öten részesültek a Népművészet Ifjú Mestere elismerésben.

A díjazottak névsora

A Népművészet Mestere lett Bartha Gergely táncos adatközlő, Csapó Frigyesné technikus, hímző, Decsi-Kiss Mária Gabriella gyöngyékszerkészítő, Harlet Ioan „Nucu” népzenész, prímás, Lele József citerazenész, Nagy Vincéné csipkekészítő, Szegedi Miklós János bútorfaragó, Tóth Mihályné viseletkészítő, táncos, Varga Erzsébet bujkakészítő mester, valamint Varga Judit szövőmester.

A Népművészet Ifjú Mestere díjat vehette át Legeza Márta kosárfonó, Mihó Attila László zenész, prímás, Petrovics Nikolett szövő, Simon Katalin tojásfestő, valamint Tóth Lilla Lenke zenetanár.

https://www.hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2018/08/17/megnyilt-a-32-mestersegek-unnepe/

https://forrasradio.hu/hirek/belfold/megnyilt-a-32-mestersegek-unnepe.html

https://www.hirstart.hu/hk/20180817_megnyilt_a_32_mestersegek_unnepe

https://pannonrtv.com/rovatok/regio/megnyilt-32-mestersegek-unnepe

http://www.eco.hu/hir/kulso/megnyilt-a-32-mestersegek-unnepe/

http://hungary.shafaqna.com/HU/AL/3921305

http://hirvonal.hu/hir/1762198

https://www.sonline.hu/eletstilus/a-mestersegeket-unneplik-a-hetvegen-a-budai-varban-1170402/

https://www.flagmagazin.hu/aktualis/megnyilt-a-32-mestersegek-unnepe

https://muzsa.sk/hagyomany/mestersegek-unnepe-fesztival-a-budai-varban

https://ma7.sk/cimke/mestersegek-unnepe-1

Online megjelenések:

Fidelio.hu, augusztus 15.

Fesztiválkalauz

Euroastra.hu, július 14.

Programguru.hu

Xpatloop

Funzin.hu-2, június 26.

Funzin.hu-1, június 26.

Program fürkész

Port.hu

Vitézirend.hu

Funzine

Gastroguide

Gastro Gengster.hu

Magyar szó, online, augusztus 14.

Évamagazin.hu, augusztus 6.

Éva Magazin.hu, augusztus 7.

Ajánlók:

 Jazzy Rádió – Ajánló, augusztus 6.

Bartók Rádió, Muzsikáló reggel

Nők Lapja, augusztus 15-i szám – Ajánló

Magyar Narancs, Snoblesse Oblidge, augusztus 9. – Ajánló

Inter Press Magazin, augusztusi szám – Ajánló

Pesti Est – Ajánló

Fidelio – Ajánló

Klasszik Rádió, Nyitány, július 19. – Ajánló

Interpressz Magazin – Ajánló

InfoPont Magazin, – Ajánló

Veranda – Hirdetés

Praktika – Hirdetés

Képmás Magazin – Hirdetés

Party Magazin – Ajánló

Magyar Idők – Ajánló

TV, Rádió interjúk, nyomtatott sajtó:

INFO Rádió, Infostart, Kultúrpercek, Ajánló, július 20. 1. rész

Hegyvidék TV, Kultúrpont interjú, július 25. szerda, 20:20

ECHO, Élő örökség, augusztus 26.

Hír TV, Híradó, augusztus 20.

Magyar Katolikus Rádió, Akvarell, augusztus 6.

Bartók Rádió, Súgólyuk, augusztus 18.

M1, Ma délelőtt, augusztus 11. 9:15

M5, Hétvégi belépő, augusztus 4. 11:00-12:00, 44:00-tól

Bartók Rádió, Népzene itthonról: Mesterségek Ünnepe, augusztus 22. 12:05

Hegyvidék TV, Híradó, augusztus 17.

Kárpátalja TV, By Me divatbemutató, augusztus

Kossuth Rádió, Szombat délután, augusztus 18.

M5, Hétvégi belépő, élő bejelentkezés, augusztus 18.

M5, Hétvégi belépő, élő bejelentkezés, augusztus 19.

M1, Élet-kor, szeptember 7.

Kossuth Rádió, Vasárnap délután, augusztus 19. vasárnap

Kossuth Rádió, Napközben, augusztus 20.

Kossuth Rádió, Belépő, augusztus 13.

Magyar Katolikus Rádió, Délutáni találkozások, augusztus 10.

M5, Kulturális híradó, augusztus 14. 19:00

M5, Esti kérdés, augusztus 14.

https://www.mediaklikk.hu/video/esti-kerdes-2018-08-14-i-adas-2/

Magyar Katolikus Rádió, Mester-fogás, 2018.09.04. 15:04 és 21:04

Mesterek és családok ünnepelnek együtt, Lokál, augusztus 2.

M5, Kulturális Híradó, Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe, augusztus 18.

Marosvásárhelyi Rádió, Erdélyiek és moldvaiak a Mesterségek Ünnepén

M5, Kulturális Híradó a NESZ díjainak átadásáról, augusztus 19.

Tudósítás a 32. Mesterségek Ünnepe megnyitójáról és díjátadó ünnepségéről:

RTL Klub, Híradó, augusztus 18.

M1, Híradó, Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe, augusztus 17.

ECHO TV, Híradó, Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe, augusztus 18.

TV2, Híradó, Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe, augusztus 17.

Karc Fm, augusztus 11. és 12.

Sok Kornélia: Középpontban a fonás és a szövés, Magyar Szó, augusztus 13.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás