Mesterségek Ünnepe letölthető térkép (jpg)

 

Tagszervezet neve
Műhely megnevezése
A műhelyekben zajló tevékenységek
Apáról-Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Öt próbás konyhakihívás Minden gyermek tudja, hogy egy konyha rengeteg titkot rejt. Mi lehet a polcon? Mi van a fiókban? Vajon ezzel az „izével” mit lehet csinálni? Veszélyes és még veszélyesebb kihívásokkal kell szembenéznie annak, aki e rejtélyes helyre belép. Csak az igazán bátor és furfangos gyerekek tudják kiállni az öt próbát. Vajon te közéjük tartozol? Gyere és próbáld ki!
Aranykapu Népművészeti Egyesület Bőrműves műhely A bőr, mint alapanyag a lehetőségek tárháza. Jöjjön, nézze meg, hogyan
Artchaika Ősművészeti Egyesület Történelmi tárlat az újkőkortól napjainkig edénykultúránkon keresztül Az ételtárolás, finomítás, készítés, díszítés – már az emberré válás korai időszakaiban megjelent fontos tevékenységek. Tárlatunkban – egy-egy jellegzetes tárgyon keresztül végigvezetjük Önöket a konyhai eszközök fejlődésén a kőkortól napjainkig.
Artera Alapítvány Szövő műhely Ahhoz, hogy szőni tudjunk, szövőszék is kell. Azt is készíti valaki. Lázár Dániel szövőszékkészítő mestertől elleshetjük, (SŐT! KI IS PRÓBÁLHATJUK!) a szövés csínját bínját, amit a saját maga által készített szövőszéken mutat be. Sőt megtanulhatjuk a kettő és négy nyüstös szövést, valamint a mintaolvasást is.
  Hangszerkészítő műhely Az egyik legizgalmasabb és legfurcsább hangszerünk, a GARDON. Kinézetre vonós, megszólaltatásra ütős. Jöjjenek, nézzék meg, hogyan készül, hallgassák meg hangzását!
  Bútorfestő műhely IGEN! MOST SZABAD BÚTORRA IS FESTENI! Sőt kötelező, hiszen ez a bútorfestő műhely!
  „Befordultam a konyhára” élményműhely Igazi kenyérke sütés igazi kőmalommal helyben őrölt gabonával! Igazi minikonyha! Gyertek sütni-főzni! Biztosan éhesek vagytok már!
Bajai Kézműves Egyesület Pintér műhely Régi kupák mintáira készített mai használatra szánt merítők, vajköpülők, ivóedények elkészítése látható ebben a műhelyben. Aki szeret nagy pohárból inni, vagy nagykanállal habzsolni az életet annak itt a helye!
Barkó Kézműves Egyesület Szövő műhely Na ennek tényleg bárki nekimerészkedhet, mert ez a szövőműhely. Készítsünk saját magunk igazi kis szövőszéken szalagot, karkötőt, babaszőnyeget!
Békés Megyei Népművészeti Egyesület Mesterségbemutatók – hímző, szálasanyag, nemezelő, fazekas műhely Ismeri a Békés megyei szűcshímzést? Itt az ideje, hogy megismerje ezt a gyönyörű mintát és technikát, ami különlegessége és egyedisége révén a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékébe is bekerült. Műhelyünkben sokféle technikát kipróbálhatnak a gyermekek kedvenceként számon tartott nemezeléstől (amikor szabad, sőt kötelező a pancsolás!) kezdve a hímzésen át a fazekasságig. Érdemes idelátogatni és valami saját készítésű csodálatossal hazamenni. Fazekas mestereink bemutatója után pedig bizonyára másként nézünk majd egy-egy kerámia tányérra, kedvenc bögrére. Sőt! Ha még nincs kedvenc, akár azonnal helyben be is szerezhetjük azt!
  Interaktív látványkonyha Az az igazi kávéillat, ami nagyi, vagy dédi kézi darálójából árad, amikor kihúzzuk a kis fiókot. Elmlékszik? Látványkonyhánkban egy egész kiállítást szentelünk ezeknek a szép, régi eszközöknek. Sőt! Ki is lehet próbálni, hogy az egy gombonyás helyett milyen volt régen a kávéfőzés. Anyukák is jöhetnek bátran, mert a békés megyei asszonyok beavatják őket is dédi recepjeibe, a csigatészta és a grillázskészítés fortélyaiba. Minikonyhánkban játszásiból egész ételsorokat készíthetnek el a gyerekek. Aztán festéket ragadhatnak és kezdődhet a BÚTORFESTÉS a csodálatosan gyönyörű békés megyei motívumokkal!
  Régimódi játszótér Kreativitásra serkentő népi játszótér. Elmúlt idők játékait próbálhatjuk ki, amik nem is olyan uncsik… Ki ne akarna körhintázni, horgászni, teknőben pancsolni? Ugye, ugye! Kicsik és nagyok, jöjjenek csak közelebb!
Bihari Népművészeti Egyesület Fazekas műhely Igazi edényeket készíthetünk a fazekaskorongon. Hogy nem is olyan egyszerű? Gyere és próbáld ki! Valami csak kikerekedik belőle!
  GÓRÉ népi játszóház Gyerünk a góréba! A legizgalmasabb hely a világon. Kukoricacsuhéból, vagy a csutkájából hihetetlen mennyi mindent lehet alkotni. Ott sorakoznak a királylányok, kiskirályok, lovacskák, csak fogd meg kukoricacsövet és már át is változtak…
  Varró műhely Ebben a műhelyben rájöhetünk, hogy mégiscsak tudunk varrni, és, hogy a hímzőfonál a barátunk.
  Bodorka népmese kiskonyha Anya, vagy apa biztosan éhesek már. Ideje főzni nekik valamit!
Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete Kovács műhely Tűz, vas és erő. Ki más lehetne kovács, mint egy igazi férfi? Vagy, mégsem? Fiatal hölgyek is elkezdhetik? Jöjjön nézze meg, kit tisztelhetünk új, ifjú tagjaink között!
  Csizmadia -cipész műhely Még néhány évtizeddel ezelőtt is könnyedén találhattunk cipész műhelyt otthonunk körül. Mára valahogy eltűntek, pedig a kézzel készített míves lábbelik szinte beszélnek hozzánk. Érdemes bepilllantani a szakmai tudás eme sokrétű tárházába.
Cívis Hagyományőrző Népművészeti Egyesület Cívis Hagyományos mesterségek Hagyományos konyhai használati tárgyakon keresztül mutatjuk be Debrecen hajdan volt mesterségeit. Jöjjenek és pillantsanak be a szövés, hímzés, szappankészítés, fűszer- és aromanövények termesztésének titkaiba.
Csillagvirág Népművészeti Egyesület Hevesi Népművészet Műhelyeinkben rengeteg féle izgalmas kézműves mesterséget láthatnak és próbálhatnak ki vendégeink: lehet nemezelni, faragni, szőni-fonni, hímezni… valami kimaradt a felsorolásból? Jöjjenek, nézzenek utána!
Dabas és Térsége Kézműves Egyesület Nemezkészítő műhely Itt egy dagonyázó, vizezős, igazi nyári mulatság! Gyermekeknek muszáj kipróbálni a nemezelés alapjait!
Dél-Magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesülete Szövő műhely A szövőszék működés közben káprázatos látványosság. Hogyan születnek a minták? Hogyan készül az anyag? Mestereink időről időre beavatják a látogatókat titkaikba.
Dunakanyar Népművészeti Egyesület Hagyományos népi konyha Talán a dédi készítette utoljára kézzel a levesbetétet, csuszatésztát. Itt most megmutatjuk újra, hogy micsoda mesterségbeli tudás kellett ehhez az „egyszerű kis” művelethez.
Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület Nemez készítő műhely Amikor a játékból művészet lesz. Magát a varázslást tekinthetjük itt meg, ahogy egy csomó szőr művészi alkotássá válik értő kezek munkája nyomán. A „varázslók” Vidák Anna tanítványai.
  Bene Ircsi Fonodája Amit nem tudott Csipkerózsika elkerülni, az Bene Ágostonné Ircsivel soha nem fordulhat elő. Ő mestere a rokkán való fonásnak, sőt a kosárfonásnak is! Jöjjenek, nézzék meg bemutatóit, augusztus 20-án pedig Kanalas János kosárfonó mester fogásait is elleshetik.
  Baba konyha Gyerünk, együnk valami finomat! Valami olyasmit, amit mi magunk főztünk. Anyu és apu is megkóstolhatja!
Fehérvári Kézművesek Egyesülete Hagyományos konyha – hagyományos eszközökkel Lányok, asszonyok, ide, ide! Ugorjunk vissza a múltba néhány percre és nézzük meg, milyen volt a sürgés-forgás egy régi konyhában!
  Fazekas-lábas műhely Először megcsodálják, ellesik a fogásokat a mesterektől, aztán hipp-és-hopp már maguk is megcsinálhatjuk saját kis lábaskáikat, bögrécskéiket… vagy valami hasonlót, vagy lehet, hogy mégsem? Megnézni mindenestre érdemes.
Fejér Megyei Népművészeti Egyesület Szövő-fonó műhely Szövés-fonás, milyen jó mulatság, ahogy a saját kezeink alatt születik az anyag. Szabad kipróbálni!
Fügedi Márta Népművészeti Egyesület Fafaragó műhely Ha egyszer összegyűlnek a mesterek, annak valami nagyszabású lesz az eredménye. Jöjjenek, nézzék meg, mi készül ebben a műhelyben!
Galgamácsai Hagyományőrző Egyesület Fehérhímzés és Galga menti szőttesek gyöngyben Talán ez az egyik legnagyobb türelmet és odafigyelést igénylő kézműves mesterség, ám eredménye is a legkecsesebb, legfinomabb, legnőiesebb dolog lesz, a csipke és a gyöngyékszer. Jöjjenek ámuljanak el mestereink tudásán!
Guzsalyas Alapítvány Guzsalyas tér Csupa kedvenc kézművesség: nemezkészítés, fazekasság, bőrművesség.
Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület Szövő műhely Hogyan készül az anyag? Mi kell hozzá, hogy a fonalból vászon legyen? Műhelyünkben mindenre választ talál.
  Kosárfonó műhely Ön is imádja a kosarakat? Jöjjön és nézze meg, hogyan készülnek!
Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete Fazekas műhely A korongozás igazi móka. Persze néha csálé lesz, eldől, lecsúszik. Nem baj, mert mi magunk csináltuk! Egy próbát megér. Látogassanak el hozzánk is!
Heves Megyei Népművészeti Egyesület Szaru-, csont- és fafaragó műhely A pásztorok – ki tudja, talán unalmukban? – mesterivé váltak a faragás mindenféle módozatának. Mestereink a fafaragást, szarufaragást, karcolozást is megmutatják Önöknek.
  Szövő műhely Nagyon sok féle szövési technika létezik. Mestereink e sokszínűségbe engednek bepillantást bemutatóik során.
Höveji Csipke Egyesület Höveji Csipke Műhely A höveji csipke a csipkék királynője. Káprázatos technika, káprázatos végeredmény! Jöjjön csodálja meg élőben a csipkekészítés folyamatát!
Iharos Népművészeti Egyesület Iharos Műhely Minden nap új meglepetéssel várjuk Önöket műhelyünkben. A fesztivál ideje alatt megismerkedhetnek a bőr- és nemezművességgel, a dorombkészítés fortélyaival, furulyát készítünk, írókázunk és megismerhetjük a szövött textíliák összeillesztésének sajátosságait is.
  Kovácsműhely Igaz, eredeti kovácsműhely, ahol Bendő Attila kovácsmester lábbal hajtott fújtatóval életben tartott faszenes tűzhelyén mutatja be különleges tudományát.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület Munkák a konyhában A régi paraszti konyha most nem csak a főzés helyszíne, hanem közösségi térré változik, ahol hímzés, szövés, fonás, fakanálfaragás, mézecskalács-díszítés is helyet kap a fesztivál idejére.
Kalocsai Hagyományőrző Egyesület Kalocsai Hagyományőrzők Kézműves Közössége Kalocsa a díszítések és színek kavalkádja. Népviseletbe öltözött asszonyok pingálnak tojást, hímeznek terítőket kézzel és géppel, festenek, sürögnek-forognak műhelyünkben. Jöjjenek, éljék át az áradó energiát!
Kaptár Egyesület Kaptár műhely Meglepetés kézműves bemutatók egész nap. Vajon most éppen mi történik? Jöjjön, lessen be hozzánk!
Kisalföldi Népművészek Egyesülete Kisalföldi konyha, ünnepre terített asztal Milyen egy igazi kisalföldi ünnepi terített asztal? Nálunk megnézheti. Biztosítjuk, hogy sok érdekességet fog látni!
Kosbor Kézműves Műhely Szövő műhely Van olyan, hogy parasztszövőszék? Van ám! Rongyszőnyeget és vásznat szövünk rajta Mesterségek Ünnepén.
  „Befordultam a konyhára”: élményműhely Igazi kőmalom, igazi gabonával! Szabad kipróbálni aztán szabad játszásiból sütni, főzni, etetni apát, anyát és persze a nagyit is.
  Bőrös műhely Ámulatos-bámulatos bőrös munkák készítését láthatjuk folyamatában.
Dr. Kresz Mária Alapítvány Fazekas műhely A fazekasság minden egyes fázisát alaposan megszemlélhetik műhelyünkben. A legapróbb részletekig bemutatunk mindent, az agyag gyúrásától kezdve, a korongozáson, edényfülézésen keresztül egészen a különböző díszítésekig (áttört díszítés, rátétes díszítés, írókázás, ecsetes díszítés engóbbal) majd végül a szárításig.
Magyar Csipkekészítők Egyesülete Csipkekészítő Bemutató Micsoda kézügyesség, figyelem és türelem kell egy „egyszerű kis csipkedíszítmény” elkészítéséhez. Nézzen be hozzánk és csodálja meg, ahogy a lehetetlen valósággá válik.
Magyar Faesztergályos Egyesület Faesztergályos műhely Mit is lehet faesztergával készíteni? Ha kíváncsi rá, megtudhatja mesterműhelyünkben. Sőt! Néhány praktikus fogást el is sajátíthat. Jöjjön, tegyen egy próbát!
Magyar Gyöngy Egyesület Kalotaszegi párta készítése Ha igazán díszes fejdíszt akarunk látni, akkor ebbe a műhelybe feltétlenül el kell látogatnunk. A szépség még ragyogóbb lesz a kalotaszegi párta alatt. Jöjjön, nézze meg a készítés fázisait, ismerje meg a régen használt alapanyogokat és, hogy hogyan változtak a felhasznált anyagok az évek során.
M-ART Múltunk beszédes emlékei: hímzett falvédők Talán, ha mélyen kutatnak emlékeikben, még láthattak ilyen hímzett képeket dédi konyhájában. Ami régen mindenhol fellelhető volt, mára már teljesen eltűnt. Műhelyünkben kis kiállítást készítettünk az idealizált boldogságot ábrázoló falvédőkből. Találnánk neki helyet mostani konyháinkban?
  Múltunk beszédes tárgyai – konyhai eszközök tárgysimogatója Letűnt konyhai eszközök világa, eltűnt tárgyak, eltűnő szavaink most újra életre kelnek műhelyünk polcain. Jöjjenek, érintsék – símogassák meg a régi konyha nélkülözhetetlen kellékeit, a mozsarat, a csuprot, a kannát, a lábast, vagy az igazi fakanalat és egy pillanatra röpüljenek vissza nagyiék vagy dédiék világába!
Matyó Népművészeti Egyesület Nyári konyha Ki az aki tudja, hogy a tésztát régen kézzel gyúrták, formázták, vagy, hogy kézzel is lehet mosni? Jöjjön, próbálja ki! Készítsünk együtt csigatésztát, tarhonyát, díszítsünk mézeskalácsot!
Mohácsi Maszkfaragók és Kellékkészítők Egyesülete Busókellékek A mohácsi busújárás világhírű érdékességgé vált, régen azonban a télűzés, tavaszvárás rituáléja volt, szerves részét képezve a normális emberi életnek. Műhelyünkben megismerhetik a maszk-készítés fortélyait, sőt a bátrabbak a fafaragással is megpróbálkozhatnak.
Napsugaras Egyesület Nemezkészítő műhely – Konyhabemutató (foglalkozás) Itt a konyha, az igazi, a régi és új, a mindig szükség, a legjobb hely otthonunkban. Ismerjük meg funkcióit! Vagy vegyük elő a vizestálat és kezdődhet a szappanozás, formázás, az igazi nemezelés!
Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesülete Hímző műhely A díszítés egyik legszebb formája a hímzés. Amikor hímzésre gondolunk, színes fonalakat látunk magunk előtt. A Galgamentén azonban fehér fonallal hímeznek fehér vászonra. Megkapó, megható a végeredmény. Jöjjenek, csodálják meg Önök is! Ha időben érkeznek, talán ki is próbálhatják.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesület Befordultam a konyhába Sokféle mesterség egy helyen. Mi is lehetne ez a hely, mint a konyha. A ház lelke, a találkozások, beszélgetések helyszíne. Térjenek be hozzánk, imerjék meg mestereinket!
Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete Palóc konyha Igazi, hagyományos palóc konyhába csöppen a hozzánk látogató. Mestereink bemutatják a palóc hímzés, viseletkészítés, tároló kosarak és szakajtók készítésének csínját-bínját.
Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület Otthonműhely Haza akarok menni! – Akkor éppen jó helyen vagy Otthonműhelyünkben. Gyere, ülj le közénk, lazulj el, fogj egy ütőfát és kezdjük a mézeskalács készítést! De ki is faraghatod saját ütőfádat, vagy készíthetsz egy kis kosárkát is.
Régi Mesterségeket Felelevenítő Közhasznú Egyesület Székkötő műhely Nyeklik? Csuklik? Összedől? Jöjjön és tudja meg, mitől maradtak olyan sokáig épek a régi székek. Mestereink megmutatják a hosszan használható székek elkészítésének tudományát, hagyományos eszközöket, anyagokat és technikákat ismerhet meg bemutatóinkon.
Romániai Magyar Kézműves Szövetség Fafaragó Műhely Nincs két egyforma a mívesen faragott tárgyaink között. Mesterink kezei között újra éled a fa, mintha ő is együttműködne megmunkálójával. Jöjjön és lessen el néhány díszítési módot, ismerje meg ősi motívumainkat és szerszámainkat!
Sajómenti NE Fafaragó műhely Régen nem kellett sok a játékhoz. Hozza el gyermekét és meglátja, hogy ma sem kell. Egy-egy mívesen faragott fajáték, a többi már a képzelet dolga
  Fonal készítés Annyira izgalmasan hangzik a rokka és az orsó. Sok népmesénkben szerepel. De tudjuk igazából hogy néz ki, hogyan működik? Itt még ki is próbálhatjuk!
Somogy Megyei Népművészeti Egyesület Somogyi Mesterek Három nap, három különleges kézművesség. Mestereink bemutatják a pásztorfaragás, a csipkeverés és a tojásírás mesterfogásait, hogy aztán Önök ki is próbálhassák azokat.
Szatmár Néptánc és Népművészeti Egyesület Bőrműves műhely A természet sokszínű ajándéka a bőr. Mennyi mindenre használható! Sokféle eszköz, sokféle technika létezik megmunkálására. Mestereink ezekből adnak ízelítőt a hozzánk látogatóknak.
Tojásdíszítők Egyesülete Tojásdíszítők Egyesülete Mi kell hozzá, hogy egy tojás dísszé váljon? Legfőképpen szenvedély. Aztán képzelőerő, aztán kézügyesség, aztán évtizedek, évszázadok fortélyainak megtanulása, aztán sok-sok gyakorlás. Húsvétra ajándék válik belőle. Jöjjenek, csodálják meg kiállításunkat, amíg gyermekeik húsvétosdit játszanak velünk.
Tolna Megyei Népművészeti Egyesület Gyöngyfűző műhely Legszebb ékszer a gyöngyökből fűzött nyakba-, fülbe-, kézrevaló. Különösen, ha magunk készítjük. Műhelyünkben a sárközi gyöngyök készítésének technikáját, szín és mintavilágát mutatjuk be az érdeklődőknek.
  Szövő- és rojtszövő műhely Mai világunkban, mintha elfelejtkeztünk volna a rojtokról. Pedig micsoda díszítési lehetőség! Jöjjön ismerje meg sárközi szőtteseink készítési módját, legfőképpen azok díszrojttal történő ékesítésének módját!
Vas Megye Népművészetéért Egyesület Késes műhely Hogyan készül a zsebkés? Egyáltalán mi az, hogy zsebkés? Mire jó egy zsebkés? Mindenre választ kap mestereink bemutatóiból, sőt az igazi késélezés tudományába is bepillantást nyerhet.
Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület Fafaragó műhely Hallott már a nyírettyűesztergáról? Minden esetre izgalmasnak hangzik. Műhelyünkben még dolgozunk is vele. Facsigát készítünk, amit helyben futtatunk is.
Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület „Bakonyi konyha” Hagyományos bútorokkal, faragott használati tárgyakkal, szőttesekkel berendezett bakonyi – Balaton-felvidéki konyhánkban a téli időszakra jellemző kézműveskedésekkel találkozhatnak: szakajtók, bőrtárgyak készítésével, szövéssel.
Zala Megyei Népművészeti Egyesület Fafaragó műhely Műhelyünkben konyhai eszközöket, berendézéseket készítünk hagyományos technikákkal, természetes alapanyagokból.
  Szövő műhely A konyhai textíliák azok, amelyeket ma is szinte ugyanúgy használunk, mint régen, csupán készítésük vált nagyüzemivé. Szövő műhelyünkben bemutatjuk eredeti, egyedi készítési módjukat.
  Fazekas műhely A konyha legfontosabb kellékeit készítik a fazekasok. Mestereink a tradicionális őrségi kerámiák mellett a hagyományos technikákkal modern használati eszközöket is készítenek látogatóinknak.