Idén újra találkozhattok Mehmet Orhan Çakıroğlu-val, az elismert jemeni készítővel a Mesterségek Ünnepén. Mehmet Orhan Çakıroğlu 1964-ben született Gaziantepben és több évtizede dolgozik jemeni török cipőkészítéssel.

A mester egyedi technikákat és formatervezési megoldásokat dolgozott ki a jemeni készítésben. A hagyományosan csak 3 színben gyártott jemenit 14 színre növelte. Emellett továbbfejlesztette a hagyományos jemenit, és turisztikai termékké alakította át azáltal, hogy a jemeni készítésénél használt öt hagyományos formát különböző termékekre, például szandálokra és papucsokra is alkalmazta.

 

Emellett Çakıroğlu mesteri jemenije a mozi- és tévésorozatok színészeinek jelmezei között is megjelenik.

Ma Mehmet Orhan Çakıroğlu az általa készített jemeniket édesapja nevével jegyeztette be, és „Yemenici Hayri Usta” néven folytatja a gyártást. Çakıroğlu ősei boltjában folytatja generációról-generációra öröklődő mesterségét, és tanoncokat képez, akik folytathatják a hagyományt.

 

Ertuğrul Üzümcü 6 éves korában ismerkedett meg a rézművességgel. A mesterség kitanulása után testvérével, Mustafa Üzümücüvel együtt indították el közös műhelyüket. Kezdetben konyha eszközök gyártásával foglalkoztak: teáskannák, kávéskannák, serpenyők, kancsó stb.   Az elképzelésük az volt, hogy minden tárgyból lehet réz változatot készíteni a hagyományt és az innovációt ötvözésével. Számos modell gyártásába kezdtek, hogy lépést tartsanak a folyamatos fejlesztésekkel. Olyan nagy sikere van a termékeiknek, hogy Gaziantep mellett Isztambulban is nyitottak üzletet. 

Különböző bevonási technikák alkalmazásával új nézőpontot hoztak a rézművesség fogalmába.

 

Kutluhan Türker fából készült pörgettyűket, logikai és ügyességi játékokat készít. 9 éves kora óta ismerkedik a faművességgel, amely iránti érdeklődésének köszönhetően olyan tárgyakat készített először fából, mint plakettek és lakásdíszek. A szellemi kulturális örökség hordozójaként az elmúlt 15 évben Isztambul központjában található műhelyében készíti a gyermekeknek és a felnőtteknek szóló fajátékokat. A logikai játékok világszerte ismertek, mely kellemes időtöltést nyújt a családnak és a baráti társaságnak. A pörgettyűk hagyományos felső része új, modern dizájnnal egészül ki, amely vonzza a gyerekek és a családok figyelmét.

 

Tuluğ Sepet üvegművész a családi műhelyben sajátította el az üvegművesség alapjait, édesapjával 25 évig dolgozott együtt. Tuluğ számos hazai és nemzetközi kiállításon vett már részt különleges dizájnú üvegtárgyaival. Igyekszik összekötni a hagyományos mesterség alapjait a kortárs irányzatokkal. A CAMSESUAR márkával dolgozik együtt.