Népdallá vált Petőfi versek

Tímár Sára és zenekara Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készített új műsort, a költő népdallá vált verseiből. A költőóriás munkájának egy jelentős része fennmaradt a néphagyományban, immáron több mint száz éven keresztül. Egy-egy verssor vagy versszak nagyon sok népdalban bukkan fel, de teljes költemények is szinte szó szerint éltek a nép ajkán. Az is különleges, hogy nemcsak a szöveghűségre törekvő műfajokban, mint például a ballada, hanem a népdalokban, keservesekben, sőt a táncdallomokban is úgy énekelték verseit, mintha a szerző maguk közül került volna ki. Petőfi népszerűségét jelzi, hogy verseinek szövegét az egész Kárpát-medencében énekelték, így a koncerten elhangzanak majd népdalok a felvidéki Zobor-vidékről vagy Gömörből, de az erdélyi Mezőségről, Küküllő-mentéről egyaránt.

A Népdallá vált Petőfi versek műsor zenei szerkesztője Tímár Sára és Nyitrai Tamás.

Közreműködnek: Tímár Sára – ének; Szabó Dániel – cimbalom, ének; Horváth Balázs m.v. – hegedű; Fekete Márton – brácsa; Molnár Péter m.v. – bőgő; Hargitai-Halászi Lehel – furulya, ütőgardon

Tímár Sára és zenekara

Tímár Sára Junior Prima díjas énekesnő neve ismerősen cseng a hazai népzenei és világzenei életben, hiszen évek óta számos zenei formációnak aktív tagja. Az énekesnő autentikus népzenét és világzenét is játszó zenekara mellett 2009 óta fellép a Sebő-együttessel is. A népi énekhang kreatív lehetőségeit  pedig a Dalinda együttes alkotó alapítójaként keresi.

Tímár Sára zenekara közel 15 éves múltra tekint vissza, 2009 óta zenélnek együtt. A zenekari tagok számos versenyeredménnyel, ösztöndíjjal, 3 Junior Prima díjjal, 2 Népművészet Ifjú Mestere címmel büszkélkedhetnek, Szabó Dániel pedig a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének kitüntetettje.