Idén is jelen lesz a Mesterségek Ünnepén a MintaKINCStár program

Ennek keretében népünk formavilágával, díszítő motívumainak hagyományaival ismerkedhet meg a nagyközönség. A MintaKINCStár játékgyűjteményében a családok modern köntösben tálalják őseink formakincseit úgy, hogy azok közben nem veszítik el eredeti jelentésüket. A cél, a közösségi élmény erejével visszacsempészni a mindennapokba ezt a letűnőfélben lévő csodát.

A MintaKINCStár történetének legkedvesebb élményeiből válogat Sevella Zsuzsa

Miért pont Miska?

A MintaKINCStár programmal sok-sok óvodában, iskolában ismertettem meg a gyerekekkel a népművészeti motívumokat. Népszerűsítettem apró falvakban, hátrányos helyzetű kistelepüléseken, nagyvárosokban és a fővárosban is. Egyik legkedvesebb élményem, Csepelen történt, amikor forgószínpadszerű foglalkozás egyik feladataként ujjbábot készítettünk Miskakancsóból.

Jól emlékszem, mikor bemutattam a „Miskát”, a mintadarabot hirtelen ezer kérdés zúdult rám. Miért nem János? Honnan való? Van-e felesége? Mire használták? Ki készítette? Miért van rajta kígyó? Miért ilyen a kalapja? Mit töltöttek bele? Sorolhatnám a számtalan kérdést, volt, amelyre én sem voltam felkészülve, s nem is tudtam válaszolni rá. A gyerekek színezés közben, ízlelgetve a szót egyre csak ismételgették: Miskakancsó, Miskakancsó, Miskakancsó…

Gyakorlat teszi…

A másik kedvencem: festéssel nyomatot készítettünk egy csoportos foglalkozáson. Otthon előre elkészítettem buzsáki rátétes mintából a dekorgumi dúcot. A gyerekeknek erre kellett felvinni szivacsecsettel a festéket egyenletesen elosztva, majd ráhelyezni a papírlapot, s henger segítségével elkészíteni a nyomatot. A foglalkozás elején bemutattam a munkafolyamatot, felhívtam a figyelmet a lehetséges hibákra, hogy mi történik, ha kevés vagy sok a festék. Az egyik kisfiú az első nyomata elkészülte után megkérdezte, hogy készíthet-e még. Természetesen megengedtem neki, sőt nagyon örültem, hogy még próbálgatja. Még körülbelül öt darabot készített, s amikor az utolsót odahozta hozzám, ezt mondta nekem: „Most lett olyan, ahogy Te mutattad.” Igen, valóban olyan volt. Nagyon meg voltam hatódva, hiszen ez a kisfiú kísérletezett, próbálgatott, s pontosan látta, hogy mikor tökéletes a munkája. Bárcsak lenne idő, hogy ezt mindig megengedjük, s kivárjuk, hiszen pontosan így működik egy alkotói folyamat!

Lengyelországban is szeretik a matyó madárkát

A következő kedves sztorim Lengyelországban, Varsóban történt. Kitelepülős programjainkhoz készíttettem nagy alakú, 50×70 cm-es letörölhető színezős táblákat, ezek egyikét a kedvenceim, a matyó minták díszítették. Az egyik piros-kék színnel színezhető madárkán kb két órán keresztül különös gondossággal dolgozott egy fiatalember, belefeledkezve a mintába és az időbe egyaránt. Mikor a tábla elkészült, boldog mosoly hagyta el az arcát. Ebből a mintából volt nálam kicsi papír alapú színező is, így adtam neki belőle, melyért nagyon hálás volt. Én pedig azért voltam boldog, hogy a mi csodás mintáinkkal örömet okozhatok másoknak.

De mégis miből áll?

A MintaKINCStár mintavilága: különböző tájegységek hímzésmintái, pásztorfaragások mintái, fazekas festett minták, zsinórminták, mézeskalács ütőfák mintái. A mintavilág folyamatosan bővül.

A MintaKINCStár játék típusai: Memória játék, Dominó, Mátrixok, Illeszd a helyére! Bújtasd el! Nyomozz! Ragassz és színezz! Rakd össze! Lottó játék stb.

Vannak vizuális – alkotó játékok is: papírdúc, színes indigó, különféle nyomatok, leporelló készítése stb.

A játékgyűjteményt a Hagyományok Háza által meghirdetett Élő Népművészeti Országos Kiállításon játék kategóriában arany oklevéllel díjazták. Az egyre bővülő foglalkoztató sorozat darabjai folyamatosan vesznek részt népi iparművészeti zsűrizésen, Pávavédjeggyel ellátottak. Nagy sikerrel szerepel 2015 óta minden évben a Mesterségek Ünnepén. Ezen kívül is több kiállításon volt jelen. A módszer pedagógus továbbképzésen tanulható a Hagyományok Házának köszönhetően, így országszerte alkalmazható.