Idén augusztus 17. és 20. között 33. alkalommal változott a Budavári Palota a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei ünnepévé. A Mesterségek Ünnepén idén is a hajdani vásárok utánozhatatlan hangulatával, közel 1000 kézműves mester, több száz fellépő, egész napos színpadi programok, mesterség bemutatók, a kézműves gasztronómia remekei, és népi játszóházak várták a látogatókat.

A NESZ Tagszervezetei: Mesterek és Műhelyek

A több, mint 800 magyar mester látványműhelyeiben megismerkedhettek a látogatók a szakmák rejtelmeivel, találkozhattak sok különleges mesterség képviselőjével. A tartalmas kikapcsolódásra vágyó látogató itt úgy érezhette magát, mintha kiszakadva a mindennapokból egy középkori forgatagba csöppent volna, ahol egyedülálló népi kézműves örökségünket csodálhatta és vásárolhatta meg.

Ahogy minden évben, úgy idén nem csak csodálni, de kipróbálni is ki lehetett a mesterségeket. Közel 100 műhely műhelytitkaiba tekinthetett be a közönség.

Kiemelt téma: A lábbeli

A Fesztivál idei kiemelt témája a lábbeli volt, ezen belül nagy hangsúly került a szegedi papucsra.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Szegedi Papucsért Alapítvány közös pályázatot hirdetett „A szegedi papucs újragondolása” címmel, melyre hagyományőrző kézművesek és formatervező művészek pályázhattak. A pályázat és az arra épülő kiállítás célja a szegedi papucskészítés átörökítése, újragondolása, hazai és nemzetközi népszerűsítése.

A díjazott, valamint a zsűri által kiválasztott alkotók munkái mellett megtekinthető volt egy hazai és nemzetközi papucsokat bemutató válogatás, amelynek segítségével a világ különböző részein hordott papucsok sokszínűségére és gazdagsága derült fény.

A cipőkészítés fortélyait különböző országok cipőkészítőitől is el lehetett lesni, érkeztek cipőkészítők Törökországból és Spanyolországból is, de láthattuk a világ legjobb cipészének is műhelyét, aki a különlegesebb lábbelikhez akár krokodil-, lazac-, cápa-, rája-, strucc, vagy angolnabőrt is használ. A cipőkészítő műhelyekben ki lehetett próbálni a hagyományos faszegeléses technikát, a kézi bőrvarrást, de bemutatták a cipőkészítés mozzanatait 3D-s szkennerel is. Volt tanonc-képzés, hétmérföldes csizma és egy hatalmas szegedi papucs is.

UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listáján szereplő kézműves közösségek

Matyó örökség

A Matyó Népművészeti Egyesület műhelyeiben többek között a törtöltést, cipós horgolást, szíves rojt készítést mutatták be, de az is kiderült, hogy az évszázados fogások hogyan kelnek életre mai modern tárgyakon. A viseletkészítő műhelyben megismerhettük a száz évvel ezelőtti népviselet és a kézi hímzéssel díszített elegáns, modern ruhadarabok készítését is.

Busó álarc faragó műhely

Idén éppen tíz esztendeje, hogy a mohácsi busójárás hagyományát Magyarországról elsőként felvették az emberiség szellemi világörökségének listájára. A télűző népszokás a 33. Mesterségek Ünnepe busóálarc faragó műhelyében is megelevenedett, ki lehetett próbálni a maszkfaragás egyes lépéseit, megismerhető volt a satupad és faragópad. 

Kékfestő műhely

A kékfestés hagyománya tavaly novemberben került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. A Mesterségek Ünnepén felállított kékfestő műhelyben megjelentek a hagyományos műhely berendezései, százéves eszközei és bemutatásra kerül a kékfestés két fő munkafolyamata, a mintázás és a festés, valamint a mintafa készítés is.

A Mesterségek Ünnepe a Családok Fesztiválja

A Mesterségek Ünnepe idén is az év családi fesztiválja volt, ahol több helyszínen kicsik és nagyok egyaránt megtalálták a számukra kedves mulatságot, mint pl.:

  • a Játék-Alkotó-Téren idén is várt mindenkit a történelmi vizuális játéksziget, a  MintaKINCStár,
  • aHagyományok Háza közreműködésével Mesesarok, Játszósarok, kézműves programok;
  • a Tekergőtérenizgalmas asztali ügyességi fajátékok, – a tiki-taki, trükkös labirintus, billegtető, furfangos gurítós – szórakoztatták a gyermekeket;
  • a „Bihari góré”
  • Környei Alíz babajátszója és még hosszan sorolhatnánk a gyermekeket váró programokat

Díszvendég: Japán

A Magyar – Japán Baráti Társaság közreműködésével Japánból érkező jeles mestereket látunk vendégül idei Fesztiválunkon, akik a Savoyai Teraszon mutatkoztak be. A mesterek segítségével megismerkedhettünk a kimonókkal, a legyezőkkel, a japán lábbelikkel, a kerámiákkal, a furosiki batyuval, a kokesi babával és még sok más érdekességgel. A látogatók maguk is megtanulhattak japán ecsettel írni, papírt hajtogatni, vagy akár japánosan friss virágcsokrot rendezni, elleshették a kardkészítés és a kardforgatás művészetét. A rendezvényen meg is kóstolhatták a japán ételeket és italokat és emellett a japán kultúra legemblematikusabb hangszerével, a taikóval, japán dobbal is megismerkedhettek. Jelenlétük nagy sikert aratott a magyar közönség körében.

Külföldi Vendégeink

Idei is közel 100 fő külföldi mester mutathatta be mesterségbeli tudását, kézművesek érkeztek: Iránból, Indiából, Kínából, Üzbegisztánból, Tadzsikisztánból, Türkmenisztánból, Kirgizisztánból, Kazahsztánból, Spanyolországból, Törökországból.

Kitüntetések

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között átadtuk a NESZ által alapított díjakat: Év mestere -, Év Ifjú Mestere -, Év Műhelye, Király Zsiga -, Hagyományőrző – és az Aranykoszorú díj.

Divatbemutató – FolkTrend – Modern öltözetek a hagyomány jegyében

Idén az a megtiszteltetés érte Fesztiválunkat, hogy a „folkTREND!” divatbemutatónak adhatott otthont, amely az agrártárca kezdeményezésével és támogatásával valósult meg. A program évente kiírt pályázatok útján teremti meg a lehetőséget az ismertté válásra azon tervezők számára, akik ősi viseleti kultúránkhoz visszanyúlva a XXI. század igényeinek megfelelő ruha-, illetve öltözék kiegészítő kollekciókat hoznak létre. Az idén a 2018-ban, második alkalommal kiírt pályázat nyertes alkotásai voltak láthatóak. A program küldetése összecseng a Mesterségek Ünnepe létrehozóinak eszméivel: a népi hagyományokat a mai modern ember számára is értelmezhetővé és használhatóvá tenni az élet különböző területein: a tárgyi kultúra, a zene, a gasztronómia és persze az öltözködés világában is.

Színpadi programok

Idén is a Savoyai Teraszon és az Oroszlános Udvarban felépített színpadokon láthattunk, hallhattunk nagy sikerű produkciókat.

Ízelítőül néhány programból

Savoyai színpad: Snétberger Központ jazzkoncertje, Soós Csaba és barátai, Telamure zenekar, Kiyo Kito Taiko, Gatyamadzag zenekar, Szalonna és Bandája zenekar…

Oroszlános színpad: Kerekes Band, Martenica Táncegyüttes, Zurgó Együttes, Kolo zenekar, Veronaki, Matyó Táncegyüttes, Fitos Dezső Társulat…és még sokan mások

Kiemelt színpadi programunk

A rendezvény 4 napjának estéjére olyan programokat szerveztünk, melyek egy újabb közönséget vonzanak a rendezvényre, ezáltal bízva abban, hogy olyanok is érkeznek, akik eddig nem vagy csak ritkán mennek el hasonló programokra. Ez is egy lehetőség, minél szélesebb körben megmutassuk hagyományainkat. Esti koncertjeink:

  • 17.: Kerekes Band
  • 18.: Lajkó Félix és nagyzenekara
  • 19.: Chris Potter és a Dresch Quartett
  • 20.: Szalonna és Bandája zenekar

Folkkocsma – Táncház és Folkkocsma, avagy a Felnőttmegőrző

Idén első alkalommal a felnőtt vendégek részére is biztosítottuk a pihenés helyszínét programokkal kiegészítve. A Folkkocsmában mindennap más – más zenekarok, táncosok léptek fel és tanították az érdeklődő közönséget. A tánc – és énektanulás mellett halhattunk felnőtt meséket, és kipróbálhatták a folk karaoke-t is.

Plakát kiállítás

Idén is folytatódott a Mesterségek Ünnepe elmúlt éveinek plakátjaiból megrendezett kiállítás, mely idén már egyel bővült, így 33 db plakát volt látható a Szent György utcai főbejáratnál. Az ún. törzsközönség és a résztvevők a régi plakátok láttán szívesen nosztalgiáztak, idézték fel a régi élményeket.

Ünnepélyes kenyéráldás

Idén is a Szentháromság téren a Mátyás Templom előtt került sor az augusztus 20-i kenyéráldásra több száz résztvevő mester, zenész és táncos közreműködésével. Az ünnepséget megelőzte a mesterek aratókoszorús felvonulása, melynek útvonala az alábbi volt: Szent György tér – Dísz tér – Tárnok utca – Szentháromság tér.

Kézműves gasztronómia

Idén is megkóstolhattuk a kézműves gasztronómia finomságait, úgymint: zalai dödölle, kürtőskalács, kenyérlángos, töki pompos, frissen sültek, bogrács ételek és bio élelmiszerek valamint idén is kóstolhattunk sajtot, finom borokat, lekvárokat is.

Marketing

Hasonlóan a korábbi évekhez a 2019-es év során is nagyon sok média megjelenés harangozta be a 33. Mesterségek Ünnepét.

Idei újdonság, hogy lehetőségünk volt elkészíteni a Mesterségek Ünnepe első reklámfilmjét, mely az M5 csatornán volt látható.

Rádiós interjúk és beharangozók: Civil Rádió, Katolikus Rádió, Kossuth Rádió, Info Rádió, Sláger FM, Karc FM, Klasszik Rádió, Jazzy Rádió

Televíziós megjelenés: a rendezvényen szinte minden országos televíziós csatorna képviseltette magát forgatócsoportokkal, így a híradókban, ünnepi összefoglalóban minden csatornán szerepeltünk.

Kiemelt partnerünk volt az M5 csatorna, de interjúk és beharangozók voltak láthatók és hallhatók az alábbi csatornákon is, úgymint: Hír TV, Hegyvidék TV, M1, ATV, M2, valamint több amatőr stáb is dokumentálta a fesztivált saját kamerával, későbbi összefoglalók internetes sugárzására.

Több magazin és napilap kulturális ajánlójában is jelen voltunk: Fanny Magazin, Csajok Magazin, Praktika, Várnegyed, Party Magazin, Funzine

Idén kiemelt együttműködést kötöttünk a Pesti Est-el. A műsorfüzet a Pesti Est külön számaként jelent meg, ennek fő erénye az volt, hogy a nyomtatott anyag korábban eljutott potenciális látogatói körökhöz Budapesten és vidéken is a terjesztési pontok segítségével.

A külföldi vendégeket, vagy a hazánkban élő külföldieket az úgynevezett expat lapokkal céloztuk meg, a Budapester Zeitung, a Budapest Times, a Budapest Guide és a Servus magazin is évek óta partnerünk a beharangozásban. Idén is partnerünk volt a WizzAir Magazin, melyben programajánlóval szerepeltünk.

2019-ban is magas volt az online kommunikáció jelentősége. A rendezvényt megelőző hónapokban, hetekben két sajtóközlemény született, amelyeket a hírügynökségek, hírportálok, kulturális portálok, családi magazinok szívesen megjelentettek.

A beharangozó cikkeken, programokon kívül számos online megjelenésünk volt különböző hírportálokon, úgymint:

origo.hu, antikporta.hu, funzine.hu, xantaloop.hu, delmagyarorszag.hu, budapestcard.hu, mediaklikk.hu, eva,gazin.hu gazdport.hu, ma.hu, magyarnemzet.hu, alon.hu, magyarhirlap.hu …. és még hosszan sorolhatnánk a különböző felületeket, ahol olvasni lehetett a Mesterségek Ünnepéről.

Citylight plakátok 36 db volt a rendezvény időpontját megelőző időszakban.

A Mesterségek Ünnepe Facebook-profil az idei szezonra tovább megerősödött, célzott hirdetés és organikus növekedés útján jelenleg 29 272 fős közösséget érünk el ily módon.

A Mesterségek Ünnepe honlapját idén is sokan látogatták, melyből kiemelt időszak a rendezvény időpontja, elsősorban a programok és színpadi programok voltak a leglátogatottabb linkek, de nagy érdeklődés volt a megközelítés és belépőjegy tudnivalóinak is.

Együttműködő partnereink, Támogatóink és legfőbb alvállalkozóink

Együttműködő partnereink: NESZ Elnöksége; NESZ Tagszervezetei; NESZ Szakmai Bizottságai; Magyar – Japán Baráti Társaság; Moholy – Nagy Művészeti Egyetem; Magyar Nemzeti Galéria; Budapesti Történeti Múzeum; Országos Széchenyi Könyvtár; Várkapitányság Nonprofit Zrt.

Főbb alvállalkozóink: Adonyi Adrienn kommunikáció; Kaszta Dénes grafikai tervezés; BálványPro Kft. installációk, műszaki kivitelezés; OpTeam Kft. szemétszállítás, takarítás, wc; Eventstuff Kft. installációk, eszközök; OMSZ időjárás előrejelzés; Hungary Ambulance Kft. orvos, mentő; Juventus Production Kft. programok; Pi-Art Kft. jegyértékesítés; Szín – Művek Kft. dekoráció; Valton Sec. Kft. biztonság

Támogatóink: Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet

Összegzés

A Budai Vár adottságai ellenére a jó szervezés eredményeként rendezvényre érkező nagyszámú gépkocsi és teherautó a környék közlekedésében nem okozott fennakadást, a rendezvény ideje alatt zajló felújítási és javítási munkálatok sem nehezítették túlzottan a fesztivál lebonyolítását.

A rendezvényen a műemlékekben és azok környezetében semmilyen kár nem keletkezett. A fesztivál után a helyszínt kitakarítva, a hulladékot elszállítva, a helyszínt a rendezvény előtti állapotban hagyták el a szervezők.

Nagy örömünkre, idén is több tízezren látogatták a rendezvényt. A látogatók összetétele szerint elsősorban hazai érdeklődők látogatták a rendezvényt, de idén is nagylétszámban voltak jelen a Magyarországon vendégeskedő turisták is. Minden évben bebizonyosodik, hogy a Mesterségek Ünnepe program nagy létszámot mozgat meg mind a résztvevők, mind pedig a látogatók körében.

Részünkre ez olyan visszaigazolásként szolgál, hogy továbbra is érdemes időt és energiát fektetni a kézműves területre, mert minden Mesterségek Ünnepe rendezvény befejezése után beigazolódik, hogy igény van az ilyen, és hasonló színvonalú események megvalósítására.

A rendezvényről további tájékozódás a Mesterségek Ünnepe hivatalos honlapján lehetséges, melynek elérhetősége: www.mestersegekunnepe.hu, www.facebook.com/mestersegekunnepe