Elhelyezkedés a rendezvényen belül: Újvilágkert

Térképen: lila

Műhelyek felsorolása: Látványműhelyek sora

 

Itt készül a legmagyarabb ruhadarabBihari szűrszabó és szűrrátétes műhely

 „A szűr a magyar nép egyik legősibb és legkedveltebb, népdalokban leggyakrabban emlegetett ruhadarabja. Kizárólag férfiak viselik; leginkább a pusztázó nép, de ünnepi díszruhája a falusiaknak is…” – írja Györffy István e viseletdarab legismertebb kutatója. Páratlanul szép és gazdag, minden ízében magyar ornamentika jellemzi.  Késői változatáról, a bihari rátétes szűrről származik a szűrrátétes technika és motívumvilág. Az egész országban egyedülálló különlegesség a bihari rátétes cifraszűr. Ezzel ismerkedhetnek a műhelybe látogatók.

A góré

A csöves kukorica tárolására szolgáló lécezett építmény. A 20. sz. elejére Biharban is általános a használata. Nálunk hosszúkás formájú változatban készítették, cseréppel fedték. A léces oldalú góréhoz hasonló épületek már az amerikai indián földművelésben megvoltak. Mihez kezdhet itt a látogató? Morzsolhat kukoricát, készíthet csutkababát, de más népi játékokat pl. rongylabdát is

A kovácsműhely

A bihari falu legfontosabb iparosa a kovács volt. Berettyószentmártonban a kovácsműhely hagyományos helye a híd közelében, a falu nyugati szélén volt, hogy ne csak a helybelieknek álljon rendelkezésére, hanem a réven, hídon átjövő szekereseknek vagy éppen lovasoknak is.

A kovács, gazdálkodáshoz szükséges eszközöket készített és javított, szekeret vasalt, ekét, kaszát, sarlót élezett, lovat patkolt, de értett az állatok gyógyításához is. A múlt század közepén még volt bőven munkájuk.

A látványműhelyben a régi kovácsműhelyek bőrkötényes kovácsai jelennek meg. A kovácsok a kovácsmesterség eszközeit és munkafolyamatát mutatják be.

www.berettyobne.hu

1