Gyermekprogramok, játékok

Gyermekprogramok, játékok

A résztvevő népművészeti egyesületek játékműhelyekkel és játszóházakkal várják a kicsiket és a nagyokat.

Állandó programok a rendezvény minden napján 10.00 – 20.00 között

Budapesti Történeti Múzeum kertje

 • Tekergőtér

Bolyongó vitorlás hajó, Labdacsapda (flipper), Billegtető (labirintus), Kapj el, ha tudsz!, Légfoci, Tekergőteke

Felirat 2

A Hagyományok Háza közreműködésével Mesesarok és Játszóház várja az érdeklődőket.

 • Mesesarok  – A Mesterségek ünnepe vásári forgatagában, a kézműves remekek, a néptánc és a népzene mellett ott a helye a népmesének is. Hallgassák kicsik és nagyok, legyenek részesei a mesei csodának minden nap 16.00 és 17.00 óra között. Mesemondóink: Agócs Gergely és Dóra Áron
 • Játszósarok – ahol az elkészült játékokkal tudnak játszani a gyermekek
 • Kézműves programok – A fesztivál négy napján az alábbi mesterségeket próbálhatják ki a gyerekek a Hagyományok Háza közreműködésével:
  • bőrművesség
  • nemezelés, vesszőfonás, csuhéfonás
  • fonás, kötélverés, rongybabakészítés
  • népi hangkeltő eszközök készítése, dióbaba készítés

nemezeles

MintaKINCStár – Játéksziget

Ezt a helyszínt a Magyarországi Alkotóművészek Közép – és Nyugat-Dunántúli Regionális Társasága működteti.

A mai kor igényeinek megfelelő köntösben tálalják őseink formakincseit úgy, hogy közben nem veszítik el eredeti jelentésüket. Szeretnék, ha a gyerekek, természetes örökösei lennének e világnak, s igénnyé válna a gyökerek felkutatása, megismerése. Céljuk, hogy „visszacsempésszék” a mindennapokba azt a formavilágot, mintakincset, amivel még ma is néha találkozhatunk. Ráébresszék arra résztvevőket, hogy a manuális tevékenységek a faragás, hímzés, gyöngyfűzés… nem csak a kezet ügyesíti, de képzelőerőt, kitartást, a közösségben való munkálkodását is fejleszti.

User comments

A  MintaKINCStár játék típusai: Memória játék, Mátrixok, Illeszd a helyére, Bújtasd el, Nyomozz, Óriás dominó, Ragassz és színezz, Rakd össze, Öltöztesd fel.

Történelmi-vizuális játéksziget

Játékainkkal időutazásra hívjuk a családokat, „mintha István király korába” lépnénk. A István király világában kalandozunk olyan módon, hogy a családok élményszerűen találjanak rá a benne rejlő értékekre.

A program megkonstruálásánál elsődleges célunk az volt, hogy a különböző korú résztvevők a  már meglévő ismereteiket kiegészítve, játékosan, hiteles képet kapjanak.

Játéktípusok:

 • Memóriajáték
 • Rejtvények tára – foglalkoztató lap
 • Lapozós könyv – Koronázási jelképek
 • Óriás puzzle
 • Óriás színező
 • Óriás társasjáték

IMG_8106

TÁBLA

 

 • Csipkés játékok

A Magyar Csipkekészítők Egyesülete közreműködésével számos formában találkozhatnak a csipkékkel.

 • Csipke puzzle, csipkekép kirakó
 • Párosító – memória játék. Kártyákon egyes csipkék fotói, mint a hagyományos memória játékon azzal a különbséggel, hogy a csipkék párját kell megtalálni.
 • Gyermek játszó – csipke készítés különböző technikáit próbálhatják ki a gyerekek, a háttérben játékos csipkeképpel.

Hunyadi Udvar

Mese Udvar/Játék Udvar 

 

Oroszlános Udvar

 • Népi sporteszközök játszótere

  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület működteti az Újvilág Kertben a különböző népi sporteszközöket felvonultató játszóteret, ahol a résztvevők a jóízű, önfeledt játszás közben megismerhetik eleik játékkultúráját, és kipróbálhatják a feledésbe merülő mindennapi tevékenységeket. Például kézi mosás, kukoricamérés, stb.

bekes megye (2)

bekes megye (4)

 • Lelkesen veselkedhetnek neki a különböző – ügyességet, erőt, fortélyt kívánó – játékoknak, hol egymással vetélkedve, hol saját előző teljesítményeiket felülmúlva, vagy egyszerűen csak belefeledkezve a játék örömébe. A játékok természetes anyagokból készültek, egyszerűen kezelhetők, az egyesület tagjai segítik és felügyelik az eszközök használatát.Találunk ott: fateknőt, amelyben horgászni lehet, memória-, lyukat kerülgető-, célba dobó-, egyensúlykereső-, békakapkodó-, játékokat, erőemelőt, kötélhúzás eszközeit, gólyalábakat, csoszogi deszkákat, parasztcsocsót, és a legkisebbek találkozhatnak Mossad Masával.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Újvilágkert

 • Babajátszó

  Környei Alice babajátszójában megpihenhetnek az érdeklődők: „Mesében, muzsikában rejtezve” énekelnek, mondókáznak együtt szülők és gyerekek.

“Környei Alice. A babás foglalkozások és játszók nagymestere. Aki eddig csak egyetlen Alice által vezetett programban is részt vett, rajongva emlékszik vissza arra a mély és tiszta élményre, amivel ott találkozott. Érdekes megfigyelni, ahogy az egyszerű, letisztult játékos foglalkozások a gyermekekre és szüleikre is hatnak. Átéljük a szeretés és teremtés ősi erejét, belefeledkezünk a játék csodájába. Nézve kisbabáink önfeledt örömét, már verjük is a ritmust. Újratanuljuk a rég elfeledett mondókákat, miközben babszemeket rakosgatunk egyik tányérkából a másikba, és örülünk, repdes a lelkünk, hogy itt lehetünk, ebben a megfoghatatlanul szépséges játékban, együtt…”

A Mesterségek Ünnepe nagy forgatagában engedjünk ki egy kicsit, szusszanjunk egyet az újvilágkerti babajátszóban!

1 (2)

1 (8)

 

 • Népi ügyességi sportjátékok

  Magyar népi ügyességi sportjátékokkal (csürközés, ostorozás, botforgatás, stb.) lehet ismerkedni a Baranta Szövetség segítségével.

Baranta_bot_2

Baranta_csülök_5

Baranta_ostor_8

Keleti Felvezető Sétány

Az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület régi, elfeledett népi és fajátékokkal, ügyességi, és logikai játékokkal várja a kicsiket és nagyokat, sőt a felnőtteket is! Játékaikat a népi kultúra figyelembe vételével, a mai kor igényeihez kialakítva, természetes anyagokból hozták létre. Mindenkit vár a Játéksziget, mert játszani mindig jó!

aparol fiura egyesulet11

aparol fiura egyesulet5

Halászófiú Terasz

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Mesterségek Ünnepén az alábbi műhelyekkel várja a látogatókat:

Felnőttmegőrző –  a hagyományos férfi – női szerepekhez alkalmazkodva a vásárlás hosszas idejére többek között logikai játékokkal felnőttmegőrzési lehetőséget biztosítunk!

Asszonyműhely – a hagyományos férfi – női szerepekhez alkalmazkodva a felnőttmegőrzőben töltött hosszas idő ellensúlyozására  szövés, fonás, nemezelés mesterségeinek bemutatása, kipróbálása elsősorban hölgyek számára.

asszonymuhely

 

Mosoda – nagymosás kicsiben, Szappangyűjtemény, a mosás, szárítás, mángorlás, vasalás régi eszközei, mosás, kékítés bemutatása,  (a 2. naptól önműködő üzemmódban, mosási lehetőséggel)

Papírmerítés