Gyermekprogramok, játékok

Gyermekprogramok, játékok

Az idei fesztivál a játék jegyében telik, így a résztvevő népművészeti egyesületek közel 100 játékműhellyel és játszóházzal várják a kicsiket és a nagyokat.

Állandó programok a rendezvény minden napján 10.00 – 20.00 között

Budapesti Történeti Múzeum kertje

 • Tekergőtér

Bolyongó vitorlás hajó, Labdacsapda (flipper), Billegtető (labirintus), Kapj el, ha tudsz!, Légfoci, Tekergőteke

Felirat 2

A Hagyományok Háza közreműködésével Mesesarok és Játszóház várja az érdeklődőket.

 • Mesesarok  – A Mesterségek ünnepe vásári forgatagában, a kézműves remekek, a néptánc és a népzene mellett ott a helye a népmesének is. Hallgassák kicsik és nagyok, legyenek részesei a mesei csodának minden nap 16.00 és 17.00 óra között. Mesemondóink: Agócs Gergely és Dóra Áron
 • Játszósarok – ahol az elkészült játékokkal tudnak játszani a gyermekek
 • Kézműves programok – A fesztivál négy napján az alábbi mesterségeket próbálhatják ki a gyerekek a Hagyományok Háza közreműködésével:
  • Augusztus 18.: nemezelés, vesszőfonás, bőrművesség
  • Augusztus 19.: nemezelés, vesszőfonás, csuhéfonás
  • Augusztus 20.: fonás, kötélverés, rongybabakészítés
  • Augusztus 21.: fonás, népi hangkeltő eszközök készítése, dióbaba készítés

Programok részletezése itt: Kézműves gyermekprogramok

nemezeles

MintaKINCStár – Játéksziget

Ezt a helyszínt a Magyarországi Alkotóművészek Közép – és Nyugat-Dunántúli Regionális Társasága működteti.

A mai kor igényeinek megfelelő köntösben tálalják őseink formakincseit úgy, hogy közben nem veszítik el eredeti jelentésüket. Szeretnék, ha a gyerekek, természetes örökösei lennének e világnak, s igénnyé válna a gyökerek felkutatása, megismerése. Céljuk, hogy „visszacsempésszék” a mindennapokba azt a formavilágot, mintakincset, amivel még ma is néha találkozhatunk. Ráébresszék arra résztvevőket, hogy a manuális tevékenységek a faragás, hímzés, gyöngyfűzés… nem csak a kezet ügyesíti, de képzelőerőt, kitartást, a közösségben való munkálkodását is fejleszti.

User comments

A  MintaKINCStár játék típusai: Memória játék, Mátrixok, Illeszd a helyére, Bújtasd el, Nyomozz, Óriás dominó, Ragassz és színezz, Rakd össze, Öltöztesd fel.

Történelmi-vizuális játéksziget

Játékainkkal időutazásra hívjuk a családokat, „mintha István király korába” lépnénk. A István király világában kalandozunk olyan módon, hogy a családok élményszerűen találjanak rá a benne rejlő értékekre.

A program megkonstruálásánál elsődleges célunk az volt, hogy a különböző korú résztvevők a  már meglévő ismereteiket kiegészítve, játékosan, hiteles képet kapjanak.

Játéktípusok:

 • Memóriajáték
 • Rejtvények tára – foglalkoztató lap
 • Lapozós könyv – Koronázási jelképek
 • Óriás puzzle
 • Óriás színező
 • Óriás társasjáték

IMG_8106

TÁBLA

Halászó Fiú Terasz

 • Meseország

A Barokk Kapunál elhelyezkedő Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Meseországba várja az aprónépet, hétpróbás kreatív ügyességi játékok várják az érdeklődőket.

bekes megye (2)

A bejáratnál megkapják Meseország útlevelét, amelyben a kalandos útjuk állomásait pecséttel örökíthetik meg.

Többek között meggyőződhetnek arról, hogy hogyan tudják legyőzni az óriásokat, hogy ki tudják-e nyitni a Mesepalota nagykapuját, a lányok átváltozhatnak Hamupipőkévé, a fiúk megvívhatnak a sárkánnyal, megismerkedhetnek a varázslás művészetével.

Találkozhatnak Ludas Matyival, a Bohóccal, a vásári kikiáltóval, különböző népi hangszereken játszhatnak, hallgathatnak meséket, de ha kedvük tartja, játszhatnak körjátékokat is.

 • Csipkés játékok

A Magyar Csipkekészítők Egyesülete közreműködésével számos formában találkozhatnak a csipkékkel.

 • Mesék csipkéből – ismertebb mesék csipkeképeken.
 • Ki nevet a végén – a hagyományos „Ki nevet a végén” játék módosítva azzal, hogy ha adott mezőre lép a játékos, lapot kell húznia, melyen a Kárpát-medence egy jellegzetes csipkéjének fotója látható a hátoldalán egy rövid leírással – ezt elolvasva egy térképen meg kell keresnie a fotó másolatát. (Segít megismerni a csipkéket és azt, hogy helyileg hol is található az a terület ahol ezt a csipkét készítették.)
 • Párosító – memória játék. Kártyákon egyes csipkék fotói, mint a hagyományos memória játékon azzal a különbséggel, hogy a csipkék párját kell megtalálni.
 • Gyermek játszó – csipke készítés fajkülönböző technikáit próbálhatják ki a gyerekek, a háttérben játékos csipkeképpel.

Hunyadi Udvar

Mese Udvar/Játék Udvar 

Hogyan kapcsolódhat a mese a kézműves mesterségekhez? Erre kaphatnak választ ebben az udvarban. A nap különböző időszakaiban várjuk a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket programjainkra. Találkozhatnak Csipke Józsikával és Rózsikával. Megtudhatják, hogyan készül a Kőleves. Jótett helyébe, jót játssz! Kukoricázz velünk-társasjáték, babaöltöztetés és hasonló érdekességek az udvarban! „Belépés csak üvegcipellőben! „

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület mesterei mesefeldolgozások keretében mutatják be a természetes alapanyagokból készíthető játékokat, bevonva az érdeklődő kicsiket és nagyokat. Az itt készülő játékokkal segítik megjeleníteni a meséket, alapot adnak a mese tovább szövésére, vagy dramaturgiailag segítik átírni az adott mesét, de mindenképpen komplex élménnyé gyúrják egybe a közös mesélést és játékkészítést. Játékos formában az alábbi mesterségekkel lehet megismerkedni: szálasanyag, nemez, népviseletes babakészítés, mézeskalácsos, csipkekészítő, fafaragó – népi hangkeltő eszközök.

Savoyai-terasz

 • Népi sporteszközök játszótere

  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület működteti az Újvilág Kertben a különböző népi sporteszközöket felvonultató játszóteret, ahol a résztvevők a jóízű, önfeledt játszás közben megismerhetik eleik játékkultúráját, és kipróbálhatják a feledésbe merülő mindennapi tevékenységeket. Például kézi mosás, kukoricamérés, stb.

bekes megye (2)

bekes megye (4)

 • Lelkesen veselkedhetnek neki a különböző – ügyességet, erőt, fortélyt kívánó – játékoknak, hol egymással vetélkedve, hol saját előző teljesítményeiket felülmúlva, vagy egyszerűen csak belefeledkezve a játék örömébe. A játékok természetes anyagokból készültek, egyszerűen kezelhetők, az egyesület tagjai segítik és felügyelik az eszközök használatát.Találunk ott: fateknőt, amelyben horgászni lehet, memória-, lyukat kerülgető-, célba dobó-, egyensúlykereső-, békakapkodó-, játékokat, erőemelőt, kötélhúzás eszközeit, gólyalábakat, csoszogi deszkákat, parasztcsocsót, és a legkisebbek találkozhatnak Mossad Masával.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Újvilágkert

 • Babajátszó

  Környei Alice babajátszójában megpihenhetnek az érdeklődők: „Mesében, muzsikában rejtezve” énekelnek, mondókáznak együtt szülők és gyerekek.

“Környei Alice. A babás foglalkozások és játszók nagymestere. Aki eddig csak egyetlen Alice által vezetett programban is részt vett, rajongva emlékszik vissza arra a mély és tiszta élményre, amivel ott találkozott. Érdekes megfigyelni, ahogy az egyszerű, letisztult játékos foglalkozások a gyermekekre és szüleikre is hatnak. Átéljük a szeretés és teremtés ősi erejét, belefeledkezünk a játék csodájába. Nézve kisbabáink önfeledt örömét, már verjük is a ritmust. Újratanuljuk a rég elfeledett mondókákat, miközben babszemeket rakosgatunk egyik tányérkából a másikba, és örülünk, repdes a lelkünk, hogy itt lehetünk, ebben a megfoghatatlanul szépséges játékban, együtt…”

A Mesterségek Ünnepe nagy forgatagában engedjünk ki egy kicsit, szusszanjunk egyet az újvilágkerti babajátszóban!

1 (2)

1 (8)

 

 • Népi ügyességi sportjátékok

  Magyar népi ügyességi sportjátékokkal (csürközés, ostorozás, botforgatás, stb.) lehet ismerkedni a Baranta Szövetség segítségével.

Baranta_bot_2

 • A Baranta a gazdag magyar népi harci testkultúra elemeit gyűjti össze, rendszerezi és fejleszti tovább. Tizennégy alapfegyvere között megtalálható az íj, ostor, bot, szablya, lándzsa, fokos, csatakereszt, kelevéz, és ezek mellett pusztakezes technikákkal és lovaglással is foglalkozik. A Mesterségek Ünnepén játékos formában ismerkedhetünk meg ezekkel a ma már különlegesnek számító harci eszközökkel. Kipróbálhatjuk majd többek között a csürközést, kendőzést, ostorozást és botforgatást is.

Baranta_csülök_5

Baranta_ostor_8

Keleti Felvezető Sétány

Az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület régi, elfeledett népi és fajátékokkal, ügyességi, és logikai játékokkal várja a kicsiket és nagyokat, sőt a felnőtteket is! Játékaikat a népi kultúra figyelembe vételével, a mai kor igényeihez kialakítva, természetes anyagokból hozták létre. Mindenkit vár a Játéksziget, mert játszani mindig jó!

aparol fiura egyesulet11

aparol fiura egyesulet5

Rondella alatt, Sikló utca

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Mesterségek Ünnepén az alábbi műhelyekkel várja a látogatókat:

Felnőttmegőrző –  a hagyományos férfi – női szerepekhez alkalmazkodva a vásárlás hosszas idejére többek között logikai játékokkal felnőttmegőrzési lehetőséget biztosítunk!

Asszonyműhely – a hagyományos férfi – női szerepekhez alkalmazkodva a felnőttmegőrzőben töltött hosszas idő ellensúlyozására  szövés, fonás, nemezelés mesterségeinek bemutatása, kipróbálása elsősorban hölgyek számára.

asszonymuhely

Népi játékbarlang – ügyességi játékok kicsiknek és nagyoknak

                            – rakjuk ki Magyarországot – kirakójáték nyereményekkel
– kockázás nélkül nincs nyereség – kockajátékok felnőtteknek

Mosoda – nagymosás kicsiben, Szappangyűjtemény, a mosás, szárítás, mángorlás, vasalás régi eszközei, mosás, kékítés bemutatása,  (a 2. naptól önműködő üzemmódban, mosási lehetőséggel)

Játékkészítő műhely – egyszerű babajátékok készítésének folyamata, korabeli enterieurrel

Papírmerítés