Elhelyezkedés a rendezvényen belül: Keleti Felvezető Sétány

Térképen: világoskék

Műhelyek felsorolása: „Csizmadia-cipész műhely” – „Apáról-fiúra” többgenerációs család műhely

Fára foglalás, ráma varrás, talpvarrás – Hogyan készül a struccbőr lábbeli?
  • apa-fiú-unoka – cipész dinasztia – a Családok Évében
  • kézműves remekek
  • mesterség bemutatók
  • sztorik, viccek, találós kérdések

Kovács József, 2. generáció

Kovács József Attila 3. generáció

A Családok Évében egyszerre három generáció, lesz jelen és mutatja be a szakma minden csínját. Kovács József 2. generációs, többszörös világverseny győztes cipészmester szakmai irányítása alatt, Kovács J. Attila csizmadia-cipész mester népi iparművész mesterség-bemutatóját láthatják az érdeklődők. Őket segítik Kovács-Csizmadia Hunor és Kovács-Csizmadia Márton, 4. generációs mesterpalánták.

Kovács-Csizmadia Hunor 4. generáció

A négy napos rendezvény ideje alatt a látogatók nyomon követhetik egy pár struccbőr cipő elkészítését hagyományos kézműves rámán-varrott technikával. A helyszínen kialakított cipészműhelyben az első lépés a tervezés, majd a szabásminta elkészítése lesz. Ezt követi majd a kézi szabás és a felsőrész elkészítése. A leglátványosabb műveletek a fára-foglalás , rámavarrás és talpvarrás.

Kovács-Csizmadia Márton 4. generáció

A Csizmadia –cipész dinasztiánk negyedik generációs legfiatalabb tagja, a 14 éves Kovács-Csizmadia Márton bőrműves foglalkozást tart, itt bárki megismerkedhet a különböző bőrökkel, és kis karkötőket, medálokat, nyakláncokat és gyűrűket készíthet.

De ez még nem minden…

Balogh István népi iparművész fafaragó és Eperjesi Csaba népi iparművész fafaragó mesterség-bemutatót tartanak. A bemutató során különböző alkotások, és használati tárgyak készülnek majd. Mindent ki is lehet próbálni.

Rácz László felvidéki kovácsmester a látogatók bevonásával interaktív mesterség-bemutatót tart. A mester felügyelete alatt a vállalkozók közösen kis fémtárgyakat kovácsolhatnak majd, melyeket emlékbe hazavihetnek.

A gyerekekkel érkezőknek kínál fából és minden más természetes anyagból készült feledésbe merült népi játékokat, Kerékgyártó Attila népi játékkészítő, aki napközben érdekes és vicces történetekkel, találós kérdésekkel szórakoztat kicsiket és nagyokat egyaránt.