Idén augusztus 17. és 20. között 32. alkalommal változott a Budavári Palota a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei ünnepévé. A Mesterségek Ünnepén idén is a hajdani vásárok utánozhatatlan hangulatával, közel 1000 kézműves mester, több száz fellépő, egész napos színpadi programok, mesterség bemutatók, a kézműves gasztronómia remekei, és népi játszóházak várták a látogatókat.

A NESZ Tagszervezetei: Mesterek és Műhelyek

A több, mint 800 magyar mester látványműhelyeiben megismerkedhettek a látogatók a szakmák rejtelmeivel, találkozhattak sok különleges mesterség képviselőjével. A tartalmas kikapcsolódásra vágyó látogató itt úgy érezhette magát, mintha kiszakadva a mindennapokból egy középkori forgatagba csöppent volna, ahol egyedülálló népi kézműves örökségünket csodálhatta és vásárolhatta meg.

Ahogy minden évben, úgy idén nem csak csodálni, de kipróbálni is ki lehetett a mesterségeket. Közel 100 műhely műhelytitkaiba tekinthetett be a közönség.

Kiemelt téma: Szövés – Fonás

Idén kiemelt téma a népi mesterségek egyik legősibb ága, a szövés és a fonás volt, a műhelyekben jeles mesterek mutatták be a népi szövés és fonás sokszínűségét, és formagazdagságát. Megismerkedhettek a különböző alapanyagokkal és szövési technikákkal, a kenderfonás fortélyaival, a szövőszéken való szövéssel, a guba-, a szalag-, és a szőnyegszövéssel.

A Mesterségek Ünnepe a Család-Barát Fesztivál

A Mesterségek Ünnepe idén az év családi fesztiválja volt, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálták a számukra kedves mulatságot. Idén a Családok Éve alkalmából még nagyobb hangsúlyt kaptak a családi programok.

A Babajátszókban (Levendula játszóház; Környei Alice babajátszója, Bihari Góré ) a legapróbbak lazíthattak, a népi logikai, ügyességi és sportjátékok ( Tekergőtér, Hungarikum játszóház, MintaKincstár ) kedvelői is örömmel fedezhettek fel újabb és újabb mókákat.

„Mesterségek apáról fiúra” programelem részeként olyan több generációs kézműves dinasztiák mutatkoztak be, ahol élő módon történik a hagyomány átadása. Találkozhattak többek között egy olyan csizmadia dinasztiával, ahol immár három generáció dolgozik együtt, műhelyükben kizárólag kézi munkával készülnek a lábbelik, ugyanolyan technikával, és szerszámokkal, mint száz évvel ezelőtt. De megismerkedhettek a szintén három generációs hartai bútorfestő műhellyel is, és különleges élményt kínál a több száz éve működő győri kékfestő dinasztia is.

Vendégeink

Idei 150 fő külföldi mester mutathatta be mesterségbeli tudását, kézművesek érkeztek: Mongóliából, Iránból, Kínából, Üzbegisztánból, Tadzsikisztánból, Türkmenisztánból, Kirgizisztánból, Kazahsztánból

„Párhuzamok” Projekt: NESZ – MOME

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége megalakulása óta kiemelten fontosnak tartja a hagyomány megújítását, és rendezvényein lehetőséget is ad újító alkotóknak a bemutatkozásra. A népművészetből kiindulva közösen hozták létre alkotásaikat a MOME iparművészei és a NESZ fiatal népművészei a Nemzeti Tehetség Program keretében. A projekt célja a hagyományok továbbgondolása, fenntarthatósága, és az értékmentés volt. A projekt keretében elkészült alkotásokból a fiatal művészek divatbemutatót és mesterség bemutatókat is tartottak a 32. Mesterségek Ünnepén.

„Fao” Projekt

A NESZ tavaly kötött megállapodást az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetével, a FAOval, amelynek értelmében magyar kézművesek vezetésével Közép-Ázsiai országokban kézműves tanfolyamokat szerveztek. A projekt célja az volt, hogy a NESZ mesterei tudásuk átadásával hozzájáruljanak a helyi, vidéki női munkanélküliség csökkentéséhez. Idén februárban három hetet töltöttek Kirgizisztánban és Üzbegisztánban, ahol a kézművesek workshopokat tartottak. Munkájukat mindenhol óriási érdeklődés kísérte. A 32. Mesterségek Ünnepén a kirgiz és üzbég asszonyok munkáit is megcsodálhatta a közönség a FAO pavilonban.

Kitüntetések

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között átadtuk a NESZ által alapított díjakat: Év mestere -, Év Ifjú Mestere -, Év Műhelye, Király Zsiga -, Hagyományőrző – és az Aranykoszorú díj.

A díjakat kapták:

Év Ifjú Mestere:           ifj. Sliz Róbert

Év Mestere:                  Négyes Tímea

Év Műhelye:                mind három kategóriában ( kicsi-, közepes- és nagy létszámú egyesületek ) megosztott díj lett kiosztva: Dunakanyar Népművészeti Egyesület, Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete; Iharos Népművészeti Egyesület, Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület, Békés Megyei Népművészeti Egyesület, Zala Megyei Népművészeti Egyesület 

Hagyományőrző díj:     Aba P. Ákos

Király Zsiga díj:           Juhász András, Nagy Gyöngyi, Pozvai Andrea, Tóth Béláné Szabó Terézia, Tüskés Tünde

Aranykoszorú díj:         Szénási János

Divatbemutató

A By Me by Hrivnák Tünde hitvallása a divatban, hogy értékeket örökítsen át, és a divat által kommunikálja fontosságukat korunk fiatal generációjának. Az idei Fesztiválon „A Kárpátalja kincsei” kollekcióját láthatta a közönség.

Színpadi programok

Idén is a Savoyai Teraszon és az Oroszlános Udvarban felépített színpadokon láthattunk, hallhattunk nagy sikerű produkciókat.

Ízelítőül néhány programból

Savoyai színpad: Gatyamadzag zenekar, Rustico, Bakos Árpád, Mielotxin zenekar, Borzsavári népzenekar, Karaván Familia, Bolya Mátyás és Geröly Tamás, Szokolay Dongó Balázs, Servet zenekar…

Oroszlános színpad: Kolo zenekar, Lakatos Mónika, Odessa Klezmer Band, Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, Csepp CsepelTáncegyüttes, Zsikó zenekar, Debreceni Forgórózsa…és még sokan mások

Kiemelt színpadi programunk

A rendezvény 4 napjának estéjére olyan programokat szerveztünk, melyek egy újabb közönséget vonzanak a rendezvényre, ezáltal bízva abban, hogy olyanok is érkeznek, akik eddig nem vagy csak ritkán mennek el hasonló programokra. Ez is egy lehetőség, minél szélesebb körben megmutassuk hagyományainkat. Esti koncertjeink:

  • 17.: Lakatos Mónika és a cigány hangok
  • 18.: Pál István Szalonna és Bandája és a Sarjú Banda közös koncertje
  • 19.: Dresch Mihály vonóskvartett
  • 20.: Vujicsics és a Söndörgő Együttes koncertje

Plakát kiállítás

Folytatódott a Mesterségek Ünnepe elmúlt éveinek plakátjaiból megrendezett kiállítás, mely idén már egyel bővült, így 32 db plakát volt látható a Szent György utcai főbejáratnál. Az ún. törzsközönség és a résztvevők a régi plakátok láttán szívesen nosztalgiáztak, idézték fel a régi élményeket.

Ünnepélyes kenyéráldás

Idén is a Szentháromság téren a Mátyás Templom előtt került sor az augusztus 20-i kenyéráldásra több száz résztvevő mester, zenész és táncos közreműködésével. Az ünnepséget megelőzte a mesterek aratókoszorús felvonulása, melynek útvonala az alábbi volt: Szent György tér – Dísz tér – Tárnok utca – Szentháromság tér.

Kézműves gasztronómia

Idén is megkóstolhattuk a kézműves gasztronómia finomságait, úgymint: zalai dödölle, kürtőskalács, kenyérlángos, töki pompos, frissen sültek, bogrács ételek és bio élelmiszerek valamint idén is kóstolhattunk sajtot, finom borokat, lekvárokat is.

Marketing

Hasonlóan a korábbi évekhez a 2018-as év során is nagyon sok média megjelenés harangozta be a 32. Mesterségek Ünnepét.

Idei újdonság, hogy lehetőségünk volt elkészíteni a Mesterségek Ünnepe első reklámfilmjét, mely az M5 csatornán volt látható.

Direkt reklámspotok a Petőfi Rádióban (21); további rádiós jelenlétek: Klasszik Rádió, Info Rádió, Bartók Rádió, Magyar Katolikus Rádió, Kossuth Rádió, Marosvásárhelyi Rádió, Karc FM

Televíziós megjelenés: a rendezvényen szinte minden országos televíziós csatorna képviseltette magát forgatócsoportokkal, így a híradókban, ünnepi összefoglalóban minden csatornán szerepeltünk.

Kiemelt partnerünk volt az M5 csatorna, de interjúk és beharangozók voltak láthatók és hallhatók az alábbi csatornákon is, úgymint: RTL Klub Híradó, M1 Híradó, M1 Élet-Kor, Kárpátalja TV, Hegyvidék TV, Hír TV valamint több amatőr stáb is dokumentálta a fesztivált saját kamerával, későbbi összefoglalók internetes sugárzására.

Több magazin és napilap kulturális ajánlójában is jelen voltunk: Nők Lapja, Inter Press, Info Pont, Veranda, Praktika, Képmás, Party Magazin, Várnegyed, Pesti Est, Fidelio, Magyar Idők, Magyar Narancs.

Idén is kiemelt együttműködést kötöttünk a Fidelio Csoporttal, így hirdetést vásároltunk és bartereztünk a Port és a Fidelio nyomtatott programajánló magazinokban. A műsorfüzet is Fidelio-különszámként jelent meg, ennek fő erénye az volt, hogy a nyomtatott anyag korábban eljutott potenciális látogatói körökhöz is a terjesztési pontok segítségével.

A külföldi vendégeket, vagy a hazánkban élő külföldieket az úgynevezett expat lapokkal céloztuk meg, a Budapester Zeitung, a Budapest Times, a Budapest Guide és a Servus magazin is évek óta partnerünk a beharangozásban. Új partner volt a WizzAir Magazin, melyben programajánlóval szerepeltünk.

2018-ban is magas volt az online kommunikáció jelentősége. A rendezvényt megelőző hónapokban, hetekben két sajtóközlemény született, amelyeket a hírügynökségek, hírportálok, kulturális portálok, családi magazinok szívesen megjelentettek.

A beharangozó cikkeken, programokon kívül számos online megjelenésünk volt különböző hírportálokon, úgymint:

magyarhirlap.hu, funzine.hu, port.hu, welovebudapest, hu, profitline.hu, ma.hu, magyaridok.hu, csalad.hu, kisalfold.hu, hir.ma.hu, hirado.hu, forrashirado.hu, hirstart.hu, panonrtv.hu, eco.hu, hirvonal.hu, sonline.hu, flagmagazin.hu, muzsa.sk, fesztivalkalauz.hu, programguru.hu, programfurkesz.hu, vitezirend.com, gastroguide.hu, gastrogangster.blog.hu, magyarorszag.rs, evamagazin.hu…. és még hosszan sorolhatnánk a különböző felületeket, ahol olvasni lehetett a Mesterségek Ünnepéről. Határontúli online megjelenések: szekhelyek.szek-helyek.ro, erdely.ma, erdon.ro, hetnap.rs, karpatalja.ma, frissujsag.ro, rtvslo.si.

Citylight plakátok 36 db volt a rendezvény időpontját megelőző időszakban.

A Mesterségek Ünnepe Facebook-profil az idei szezonra tovább megerősödött, célzott hirdetés és organikus növekedés útján jelenleg 27 077 fős közösséget érünk el ily módon.

A Mesterségek Ünnepe honlapját idén is sokan látogatták, melyből kiemelt időszak a rendezvény időpontja, elsősorban a programok és színpadi programok voltak a leglátogatottabb linkek, de nagy érdeklődés volt a megközelítés és belépőjegy tudnivalóinak is.

Együttműködő partnereink, Támogatóink és legfőbb alvállalkozóink

Együttműködő partnereink: NESZ Elnöksége; NESZ Tagszervezetei; NESZ Szakmai Bizottságai; Magyar Nemzeti Galéria; Budapesti Történeti Múzeum; Országos Széchenyi Könyvtár; Várgondnokság Nonprofit Kft.

Főbb alvállalkozóink: Adonyi Adrienn kommunikáció; Kaszta Dénes grafikai tervezés; BálványPro Kft. installációk, műszaki kivitelezés; Brilliance Disztribútor Kft. szemétszállítás, takarítás; Eventstuff Kft. installációk, eszközök; OMSZ időjárás előrejelzés; Hungary Ambulance Kft. orvos, mentő; Juventus Production Kft. programok; Pi-Art Kft. jegyértékesítés; Szín – Művek Kft. dekoráció; Yoo Kft. wc; Valton Sec. Kft. biztonság

Támogatóink: Nemzeti Kulturális Alap

A Mesterségek Ünnepe számokban

Helyszín:                     Budavári Palota; 11 helyszín

(Szent György utca, Hunyadi Udvar, Oroszlános Udvar, Savoyai Terasz, Halászófiú Terasz, Keleti Felvezető sétány, Budapesti Történeti Múzeum kertje+Gótikus terem, Rondella, Újvilág Kert, Sikló utca)

Előkészületek:              2018. februártól kb.180 – 200 nap

Rendezvény:                2018. augusztus 17 – 20., 4 nap

Mesterek:                     863 fő

Műhelyek:                    108 db

Külföldi vendégek:       150 fő

Színpadok száma:         2 db

Fellépők:                      1150 fő

Színpadi programok:     45 színpadi program ( koncert, néptánc program, divatbemutató, táncház)

Látogatók száma:         50.113 fő

Műsorfüzet:                  45.000 db

Önkéntesek száma:       12 fő

Alkalmazottak száma:   3 fő

Előkészítés:                  13 fő

Alkalmi munkavállalók: 42 fő

Takarítási órák száma:  1.100 óra

Kukák száma:              890 db

Keletkezett szemét:      224,7 m3

Biztonsági őrök száma: 161 fő

Összes őrzési óra:         1.199 óra

Befogadott számlák:     kb. 320 db

Reklámspotok:             17 db Kossuth Rádió

                                    20 db Petőfi Rádió

                                    16 db Bartók Rádió

CityLight:                    16 db

Peron:                          60 db

Facebook közösség:      25.651 fő

Facebook követő:         25.128 fő

Összegzés

A Budai Vár adottságai ellenére a jó szervezés eredményeként rendezvényre érkező nagyszámú gépkocsi és teherautó a környék közlekedésében nem okozott fennakadást, a rendezvény ideje alatt zajló felújítási és javítási munkálatok sem nehezítették túlzottan a fesztivál lebonyolítását.

A rendezvényen a műemlékekben és azok környezetében semmilyen kár nem keletkezett. A fesztivál után a helyszínt kitakarítva, a hulladékot elszállítva, a helyszínt a rendezvény előtti állapotban hagyták el a szervezők.

Nagy örömünkre, idén is több tízezren látogatták a rendezvényt. A látogatók összetétele szerint elsősorban hazai érdeklődők látogatták a rendezvényt, de idén is nagylétszámban voltak jelen a Magyarországon vendégeskedő turisták is. Minden évben bebizonyosodik, hogy a Mesterségek Ünnepe program nagy létszámot mozgat meg mind a résztvevők, mind pedig a látogatók körében.

Részünkre ez olyan visszaigazolásként szolgál, hogy továbbra is érdemes időt és energiát fektetni a kézműves területre, mert minden Mesterségek Ünnepe rendezvény befejezése után beigazolódik, hogy igény van az ilyen, és hasonló színvonalú események megvalósítására.

A rendezvényről további tájékozódás a Mesterségek Ünnepe hivatalos honlapján lehetséges, melynek elérhetősége: www.mestersegekunnepe.hu, www.facebook.com/mestersegekunnepe

Támogatásukat ezúton is köszönjük.

Budapest, 2018. augusztus 28.

IGYÁRTÓ Gabriella
Népművészeti Egyesületek Szövetsége
ügyvezető igazgató