Elhelyezkedés: Hunyadi udvar

Térképen: citromsárga

Műhelyek felsorolása: varró, fonóműhely 

Öt mester, textil, kés és kerámia

A 2019-es évben öt mesterrel jelenünk meg a Mesterségek Ünnepén. Mestereink textiltárgy, textil báb, kés és a kerámia tárgyak készítésében jeleskednek. A bemutatók során az érdeklődők beleláthatnak az alkotás pillanataiba, műhelyünkben pedig a szövés történetének rövid áttekintése mellett az alapanyagokkal, alkalmazott technikákkal lesz mód megismerkedni. Ezen felül rokkás bemutató színesíti a látnivalók sorát.

Történetünk

Tizenöt évvel ezelőtt Kazincbarcikán, egy népművészeti kiállításhoz kötődően merült fel, hogy jó lenne, ha működne a városban egy népművészeti egyesület. 2006-ban az Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Gyermekek Háza- Kézművesház, kézműves tábort szervezett, felnőttek részére. Ekkor újra felvetődött az egyesület alakításának lehetősége.

Az év őszén, meg is alakult a Sajómenti Népművészeti Egyesület, tizennyolc fővel. Az Egyesület, feladata tagjainak közösséget teremteni, védeni az alkotók érdekeit, fejleszteni szakmai tudásukat. Fontos cél az ízlésformálás, a népi mesterségek oktatása, a népi kultúra széles körű megismertetése is.

Az egyesület az első pillanattól szorosan együttműködik a Gyermekek Háza- Kézművesház munkatársaival. Több közös programot valósítottunk meg Kazincbarcikán, mint például a Teréz-napi vásár, mesterség bemutatók, játszóházak, népművészeti kiállítások. Napjaink legjelentősebb közös rendezvénye a Kolor Folk hétvége.

Az egyesületnek jelenleg 63 tagja van. A tagok összesen 29 művészeti és kézműves ágban tevékenykednek. Az egyesület keretein belül tevékenykedik az Aranypáva nagydíjas, Galagonya Citerazenekar is.

Sajómenti Népművészeti Egyesület

unnamed (12)

unnamed (1)

unnamed (17)

unnamed (9)
unnamed (6)

http://www.sajomentine.hu