SZOKOLAY DONGÓ BALÁZS ÉS A CORPUS HARSONAQUARTETT lemezbemutató koncertje

 

Magyar népzene rézfúvós hangszereken – ahogyan azt korábban még soha senki nem játszotta. A Corpus Harsonakvartett és Szokolay Dongó Balázs 2017-ben egy közös rádióinterjú alkalmával találkozott, amikor az együttes játszotta klasszikus zene és a Dongó képviselte népzene összehozásának lehetőségéről kezdtek beszélgetni.

Ma, amikor az autentikus népzenei előadásmód már nagyon részletesen feldolgozásra került, más feladat lett népzenét feldolgozni, és klasszikus zenei környezetbe helyezni – mondja Szokolay Dongó Balázs. Kodályék még nem álmodhattak arról, hogy népi hangszerekkel hangszereljenek, de a nemzetközi hírű népzenész hite szerint őket követi, amikor népzenészként bemerészkedik akár a szimfonikus zenekarba, akár a harsonák közé. A 4 harsona eleve megidéz egy rusztikus középkori hangzást. Ehhez kitűnően párosul a duda, furulya és tárogató egzotikuma.

A különleges formáció első kísérleti művei már az együttes és a népzenész találkozása évének végére megszülettek. Azóta Szokolay Dongó Balázs egyre több népdalt önállóan, ill. Bartók Béla népdalfeldolgozásai közül is válogatva továbbiakat is áthangszerelt a közös muzsikáláshoz. Ezeknek a feldolgozásoknak újabb állomása a mostani, immáron harmadik lemezanyag. Most itt a Mesterségek Ünnepén hallhatjuk legelőször a legújabb műveket.