Tilángli

Ez a kendőfajta Fejér megyében Seregélyes településnek érdekes viselete volt.
A négyzet alakú vékony tüll-fátyol szerű fehér anyagra fehér fonallal hímezve készítették el a lányok maguknak.
Ezt a kendőt egy asszony életében kétszer tehette fel.
Először, mikor esküvő után, mint ifjú asszony a templomba ment, és egy piros kendőre rákötötte.
Másodszor, a halála után ez a kendő szolgált szemfedél gyanánt.
Ezt a kendőt a készítőjével együtt temették el, ezért sajnos az utókorra nem maradt sok belőlük. Jelenleg egy darab a Seregélyesi tájházban megtekinthető.
A ráhímezett motívumokat Hollósi István, a tájház gondozója összegyűjtötte.

 

Pentelei gyöngyös fityula

Az 1900-as évek elején élt fiatal asszonyok viselték bálba, lakodalomba menet.
Aki egyszerűbb, szerényebb menyecske volt, megelégedett a menyecskekendővel, de a módosabbak pikkelyes, vagy gyöngyös fityulát vettek fel a bálba, vagy lakodalomba menet.
A múzeumban őrzött fityula anyaga fekete selyem, fekete vászonnal bélelt, és minden részébe papírt dolgoztak bele, hogy jobban tartson. A fejre simuló részt gazdagon díszítették fekete és arany gyöngyökkel, a fejtetőre kerülő kerek részen pedig fekete gyöngyök és pikkelyek (flitterek) vannak.
Ismertek olyan fityulák is, amelyeken a flitterek aranyosak voltak.
A fekete selyem alsókendő volt az általános viselet. Amikor rájöttek a fityula célszerűbb voltára, ti. hogy nem kellett a megkötésével bajlódni, egy csapásra általánossá vált. Mivel a menyecskekendő utódja, és egyben pótlódarabja is, anyagában megegyezett annak jellegzetességeivel. Színe általában fekete volt. A gyöngyös fityula – elterjedésének kezdetén – csak a jobb módúak viseletéhez tartozott, csak később, általánossá válásával lett a szerényebb anyagiakkal rendelkezők ruhadarabja is.
Forrás: dr. Sergő Erzsébet dunapentelei gyűjtése