Elhelyezkedés a rendezvényen belül: Hunyadi udvar

Műhelyek felsorolása: jászdózsai bútorfestés, emléklapfestés

A bútorfestés titkai
  • bútor
  • emléklap
  • bárki belekóstolhat

A Hereditas Kulturális Egyesülettel és a vele együttműködő Holló Műhely hartai bútorfestési foglalkozást tart Monda Lászlóné népi iparművész és Holló László a Népművészet Mestere vezetésével.

A foglalkozáson a bútorfestés mellett a hartai emléklapfestés hagyományával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Mi az a Holló Műhely?

A három generációs Holló Műhelyt Holló Mihály rajztanár és Nagy Katalin textiltervező alapította az 1920-as években a Gödöllői Művésztelep szellemiségét követve. A Műhely Gödöllőn, Budapesten, Jászárokszálláson működött, de ma már Jászdózsán kerülnek ki kezük közül a páratlan darabok.

A belvárosi Vitkovics Mihály utcában pedig 1987 óta mutatják be a családi műhelyben készült alkotásokat: a Kárpát-medence díszítőelemeinek felhasználásával készült bútorokat, ajándéktárgyakat, de a ház késő-barokk stílusához igazodó tárgyakat is.

Ne felejtsük el azt sem hogy a Műcsarnokban látogatható a „Nemzeti Szalon, 2018. évi Kéz-Mű-Remek” c. kiállításán a Holló Műhely egy restaurált, 1817-es hartai tékát mutat be eredetiben és másolatokban

A műhely kezdetektől használja a komáromi bútorfestésből kifejlődött hartai díszítményrendszert, amelynek technikáját idén bemutatjuk a látogatóknak, és segítjük az alapfogások elsajátítását.