Elhelyezkedés a rendezvényen belül: Hunyadi udvar

Térképen: citromsárga

Műhelyek felsorolása: bútorfestő műhely

A 18. században hazánk észak-keleti régiójában, a szlovák határ mentén élő barkók a nehézipar fejlődése következtében kivetkőztek viseletükből, és hagyományaik is feledésbe merültek. Az elmúlt években a helyi fiatalok gyökereiket kutatva fedezték fel újra kulturális örökségüket, a barkóságot.

Az ózdi kistérségben található Művésztanyában 2014 elején kezdődött el a régi mesterségek visszatanulása – hímzés, viseletvarrás, szövés, bútorfestés és bőrművesség – a Hagyományok Háza mestereinek irányításával, hogy a régi barkó motívumok megújult formában, a mai igényeket kielégítve ismét a mindennapok részévé váljanak.

Mire vagyunk büszkék? Megvalósultak a fiatalok álmai: a Művésztanya létrejött, sikerült megnyernünk munkánkhoz a magyar népművészet elismert szakemberei – Beszprémy Katalin, Ament Éva, Pintér Piroska, Illés Vanda – mellett az egyik legtehetségesebb divattervezőt, Molnár-Madarász Melindát is. Ma már bizton állíthatjuk, hogy a barkó örökség újraéledt! Mindez azonban nem valósulhatott volna meg a Művésztanya alkotó, összetartó közössége nélkül!