SZAKMAI BESZÁMOLÓ A 31. MESTERSÉGEK ÜNNEPÉRŐL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A 31. MESTERSÉGEK ÜNNEPÉRŐL

XXXI. MESTERSÉGEK ÜNNEPE

Budavári Palota – 2017. augusztus 17 – 20.

A Mesterségek Ünnepe rendezvény idén harmincegyedik alkalommal került megrendezésre a Budavári Palota területén.

A NESZ Tagszervezetei: Mesterek és Műhelyek

A rendezvényen a NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE meghívására Magyarország minden megyéjéből a Szövetség 54 Tagszervezete vett részt. Közel 800 résztvevő mutatta be hagyományos kézműves mesterségének titkait, valamint az így készült népi- és iparművészeti alkotásokat.

A pavilonokban berendezett több mint 100 működő műhelyben az alábbi mesterségek kerültek bemutatásra:

fafaragó, csuhé- és kenderfonó, bőrműves, fegyverkovács, fazekas, gyöngyfűző, szíjgyártó, nemezkészítő, kosárfonó, szaru- és csontfaragó, bútorfestő, mézeskalácsos, rojtkötő, babakészítő, tojásfestő, hímző, csipkeverő, rönkbútor készítő, szalmafonó, viseletkészítő, szövő, lószőrfonó, papírmerítő, hangszerkészítő, késes, kádár, ötvös, kovács, kötélverő, vályogvető, gyékényszövő, bábkészítő, kékfestő, tűzzománc készítő, drótos, hajfonó, fémműves.

Kiemelt téma: Hímzés

A kiemelt téma alkalmával az érdeklődők a hímzés rejtelmeit ismerhették meg, mely a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb – viszonylag kis területen belül is rendkívül sokrétű – ága. A hímző műhelyekben tájegységenként mutatták be azt a sokszínűséget, amit a népi és úri hímzésben alapanyag, motívumkincs és öltéstechnika tekintetében tapasztalhatunk. Hímzésekkel az átlagnál ünnepélyesebb darabokat láttak el, éppen ezért nagy szerepe volt elsősorban a népviselet különböző darabjain.

A Savoyai terasz hímző műhelyében a hímzés legelismertebb mesterei által ismerkedhetett a közönség az alábbi tájegységek hímzés – és öltéstechnikáival: Balaton-felvidék, békési szűcshímzés, hajdúsági szűrhímzés, kalocsai – matyó – és palóc hímzés, Rábaközi -, Beregi-, Jász-, Gömöri hímzések.

Reformáció 500.

A Reformáció 500 éves évfordulójának alkalmából a programokban és a tárgyi kiállítók körében kitüntetett figyelmet kaptak a protestáns egyházak hagyományai. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Reformáció Emlékbizottság a jubileumhoz kapcsolódva pályázatot hirdetett az egyházi szertartások kellékeinek megújítására. A beérkezett alkotások legjobbjaiból a Mesterségek Ünnepével egy időben országos kiállítás nyílt Budapesti Történeti Múzeum Gótikus termében.

„Fa sírjelek, fejfák” c. szabadtéri kiállítás

Az 500 éves reformáció szellemi és kulturális örökségéhez kapcsolódóan zala megye jeles fafaragói közreműködésével emlékoszlopokat faragtak a Budapesti Történeti Múzeum kertjében, ahol 25 fejfából álló szabadtéri kiállítást tekinthetett meg a közönség. 

A Mesterségek Ünnepe a Család-Barát Fesztivál

A Mesterségek Ünnepén kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták a számukra megfelelő programot. Igazi játékélmények, hagyományőrző mesterségeket lehetett kipróbálni különböző játékos programok keretében, úgymint: Tekergőtér, Bihari Góré, MintaKincstár…zalai kézműveseknél a reformációhoz kapcsolódó ismeretterjesztő gyerekjátékok, csipkekészítéssel kapcsolatos játékok, „felnőtt megőrző”, asszonyműhely, papírmerítés, Környei Alice babajátszója, kreatív népi játszótér valamint a Hagyományok Háza játék – és népmese műhelye.

Nemzetközi Kovácstalálkozó

Idei rendezvény egyik különleges programja a Nemzetközi Kovácstalálkozó, amelyek fő témája a tűzi hegesztés eljárása volt, amellyel a Notre-Dame kapujának vasalatait készítették. 10 országból érkeztek kovács mesterek, díszvendég volt Magister Walfrid Huber szobrász és kovácsművész.

Vendégeink

Idei díszvendégeink Mongóliából érkeztek, akik az alábbi mesterségek jeles képviselőik voltak: íjkészítők, textil készítők, aranyművesek, nemezkészítők, valamint bemutatásra került két darab mongol jurta is.

Idén, további nemzetközi kitekintést is tettünk, hiszen az alábbi országok mesterei is bemutatkoztak rendezvényünkön: Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán, Kazahsztán, Kína, Jakutföld, Szahalin szigetek és Irán kultúrájából is ízelítőt kaphattunk.

 

Kitüntetések

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között átadtuk a NESZ által alapított díjakat: Év mestere -, Év Ifjú Mestere -, Év Műhelye, Király Zsiga -, Hagyományőrző – és az Aranykoszorú díj.

A díjakat kapták:

Év Ifjú Mestere:           Németh Attila

Év Mestere:                  Debreczeni János

Év Műhelye: mindhárom kategóriában megosztott díj lett kiosztva: Dabas és Térsége Népművészeti Egyesület és a Galgamácsai Hagyományőrző Népművészeti Egyesület; Csillagvirág Népművészeti Egyesület és a Pest-Budai Kézműves Egyesület valamint a Békés megyei Népművészeti Egyesület és a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület

Hagyományőrző díj:     Fehér Tibor

Király Zsiga díj:           Berzeviczy-Fehér Jánosné, Dr. Dulai Sándorné, Kenyeres Sándorné, Pongrácz Zoltán, Stock Johanna

Aranykoszorú díj:         Dr. Puskáné Oláh Júlia

Divatbemutató

A By Me by Hrivnák Tünde hitvallása a divatban, hogy értékeket örökítsen át, és a divat által kommunikálja fontosságukat korunk fiatal generációjának. A reformáció ihlette „Reformáció 500” kollekciója különleges és összetéveszthetetlen módon ötvözi a tradíciót és a trendet, melyből ízelítőt kaphattunk a Mesterségek Ünnepe nagyszínpadán.

„Mindenkinek legyen egy ünnepi magyar viselete” címmel láthattuk Katrics Krisztina és csapata divatbemutatóját, melynek célja, hogy a hagyományos népviseletek jellemzőit, motívumait, színvilágát felhasználva, magyar kézműves alkotók kezei által, a ma elvárásainak megfelelő, hordható ruhák, cipők, ékszerek, kiegészítők készüljenek, amelyeket minden korosztály szívesen visel egy-egy ünnepi esemény alkalmával.

Színpadi programok

Idén a Savoyai teraszon egy ún, zeneszínpad, míg az Oroszlános Udvarban egy nagyszínpadon láthattunk, hallhattunk nagy sikerű produkciókat.

Ízelítőül néhány programból

Zeneszínpad: Gergely Tamás és Ökrös Csaba, Suttyomba zenekar, Róka Szabolcs és Kátai Zoltán, Tázló zenekar, Ég-Világ zenekar, Tatros együttes, M.É.Z együttes, Magyar Dudazenekar ….

Oroszlános színpad: Százhalombattai Summerfest nemzetközi vendégei, Apnoé zenekar, Tükrös együttes, Bara zenekar, Folk Embassy, Lajkó Félix trió, Bihari Táncegyüttes, Balassi Táncegyüttes, Szent Efrém Férfikar, Szokolay – Dongó Balázs…és még sokan mások

Kiemelt színpadi programunk

A rendezvény 4 napjának estéjére olyan programokat szerveztünk, melyek egy újabb közönséget vonzanak a rendezvényre, ezáltal bízva abban, hogy olyanok is érkeznek, akik eddig nem vagy csak ritkán mennek el hasonló programokra. Ez is egy lehetőség, minél szélesebb körben megmutassuk hagyományainkat. Esti koncertjeink:

  • 17.: Buda Folk Band
  • 18.: Tükrös együttes
  • 19.: Lajkó Félix trió
  • 20.: Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs; Magyar Dudazenekar

Plakát kiállítás

Folytatódott a Mesterségek Ünnepe elmúlt éveinek plakátjaiból megrendezett kiállítás, mely idén már egyel bővült, így 31 db plakát volt látható a Szent György utcai főbejáratnál. Az ún. törzsközönség és a résztvevők a régi plakátok láttán szívesen nosztalgiáztak, idézték fel a régi élményeket.

Ünnepélyes kenyéráldás

Idén is a Szentháromság téren a Mátyás Templom előtt került sor az augusztus 20-i kenyéráldásra több száz résztvevő mester, zenész és táncos közreműködésével. Az ünnepséget megelőzte a mesterek aratókoszorús felvonulása, melynek útvonala az alábbi volt: Szent György tér – Dísz tér – Tárnok utca – Szentháromság tér.

Kézműves gasztronómia

Idén is megkóstolhattuk a kézműves gasztronómia finomságait, úgymint: zalai dödölle, kürtőskalács, kenyérlángos, töki pompos, frissen sültek, bogrács ételek és bio élelmiszerek valamint idén is kóstolhattunk sajtot, finom borokat, lekvárokat is.

Marketing

Hasonlóan a korábbi évekhez a 2017-es év során is nagyon sok média megjelenés harangozta be a 31. Mesterségek Ünnepét.

Idén új csapat segített a rendezvény marketing feladatainak ellátásában, ők a KulturPart valamint Adonyi Adrienn, aki évek óta közreműködik a NESZ sajtó ügyeiben.

Jelen voltunk több rádióban direkt reklámspotokkal: Kossuth Rádió (17), Petőfi Rádió (20), Bartók Rádió (16)

További rádiós jelenlétek: Mária Rádió, Klasszik Rádió, Info Rádiós, Jazzy Rádiós, Karc FM, Trend FM, Lánchíd Rádió, Magyar Katolikus Rádió, Kontakt Rádió

Televíziós megjelenés: a rendezvényen minden országos televíziós csatorna képviseltette magát forgatócsoportokkal, így a híradókban, ünnepi összefoglalóban minden csatornán szerepeltünk.

Kiemelt partnerünk volt az M5 csatorna, de interjúk és beharangozók voltak láthatók és hallhatók az alábbi csatornákon is, úgymint: M1 Hírcsatorna, M2, Petőfi TV Duna TV, Hír TV, Echo TV, Hegyvidék TV, PAX TV és az ATV valamint több amatőr stáb is dokumentálta a fesztivált saját kamerával, későbbi összefoglalók internetes sugárzására.

Több magazin kulturális ajánlójában is jelen voltunk: Lokál Magazin, Marie Claire és Várnegyed Magazin.

Idén is kiemelt együttműködést kötöttünk a Fidelio Csoporttal, így hirdetést vásároltunk és bartereztünk a Port és a Fidelio nyomtatott programajánló magazinokban. A műsorfüzet is Fidelio-különszámként jelent meg, ennek fő erénye az volt, hogy a nyomtatott anyag korábban eljutott potenciális látogatói körökhöz is a terjesztési pontok segítségével.

A rendezvény környékén pedig az összes napilap is előzetesen ajánlotta olvasói figyelmébe a Mesterségek Ünnepét: Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Magyar Idők, Magyar Demokrata, Magyar Narancs, valamint több megyei lap is beszámolt a rendezvényről.

A külföldi vendégeket, vagy a hazánkban élő külföldieket az úgynevezett expat lapokkal céloztuk meg, a Budapester Zeitung, a Budapest Times és a Servus magazin is évek óta partnerünk a beharangozásban. Új partner volt ezen a téren a Budapest Guide Magazin, melyben programajánlóval szerepeltünk.

2017-ben is magas volt az online kommunikáció jelentősége. A rendezvényt megelőző hónapokban, hetekben két sajtóközlemény született, amelyeket a hírügynökségek, hírportálok, kulturális portálok, családi magazinok szívesen megjelentettek.

A beharangozó cikkeken, programokon kívül számos online megjelenésünk volt különböző hírportálokon, úgymint: otthonedesotthon.blog.hu, sokszinuvidek.24.hu, netfolk.blog.hu, origo.hu, fidelio.hu, demokrata.hu, budapestinfo.hu, vitezirend.hu, kormany.hu, magyaridok.hu… és még hosszan sorolhatnánk a különböző felületeket, ahol olvasni lehetett a Mesterségek Ünnepéről.

Citylight plakátok 16, míg peron plakátok 60 helyen voltak láthatók a rendezvény időpontját megelőző időszakban.

A Mesterségek Ünnepe Facebook-profil az idei szezonra tovább megerősödött, célzott hirdetés és organikus növekedés útján jelenleg 25 651 fős közösséget érünk el ily módon.

A Mesterségek Ünnepe honlapját idén is sokan látogatták, melyből kiemelt időszak a rendezvény időpontja, elsősorban a programok és színpadi programok voltak a leglátogatottabb linkek, de nagy érdeklődés volt a megközelítés és belépőjegy tudnivalóinak is.

Együttműködő partnereink, Támogatóink és legfőbb alvállalkozóink

Együttműködő partnereink: NESZ Elnöksége; NESZ Tagszervezetei; NESZ Szakmai Bizottságai; Magyar Nemzeti Galéria; Budapesti Történeti Múzeum; Országos Széchenyi Könyvtár; Várgondnokság Nonprofit Kft.

Főbb alvállalkozóink: Adonyi Adrienn kommunikáció; Kultúrpart kommunikáció; Kaszta Dénes grafikai tervezés; Bálvány Kft. installációk, műszaki kivitelezés; Brilliance Disztribútor Kft. szemétszállítás, takarítás; Eventstuff Kft. installációk, eszközök; OMSZ időjárás előrejelzés; Hungary Ambulance Kft. orvos, mentő; Pentaton Kft. és Juventus Production Kft. programok; Pi-Art Kft. jegyértékesítés; Szín – Művek Kft. dekoráció; Toi-Toi Kft. wc; Valton Sec. Kft. biztonság

Támogatóink: Nemzeti Kulturális Alap, Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., Budapest Bank

A Mesterségek Ünnepe számokban

Helyszín:                     Budavári Palota; 11 helyszín

(Szent György utca, Hunyadi Udvar, Oroszlános Udvar, Savoyai Terasz, Halászófiú Terasz, Keleti Felvezető sétány, Budapesti Történeti Múzeum kertje+Gótikus terem, Rondella, Újvilág Kert, Sikló utca)

Előkészületek:              2017. februártól kb.180 – 200 nap

Rendezvény:                2017. augusztus 17 – 20., 4 nap

Mesterek:                     716 fő

Műhelyek:                   130 db

hímző műhelyek:         24 + a központi

Külföldi vendégek:       88 fő

Színpadok száma:         2 db

Fellépők:                      804 fő

Színpadi programok:     45 színpadi program ( koncert, néptánc program, divatbemutató, táncház)

Látogatók száma:         46.252 fő

Műsorfüzet:                 45.000 db

Önkéntesek száma:       10 fő

Alkalmazottak száma:  3 fő

Előkészítés:                  13 fő

Alkalmi munkavállalók: 42 fő

Takarítási órák száma:  1.100 óra

Kukák száma:              890 db

Keletkezett szemét:      224,7 m3

Biztonsági őrök száma: 158 fő

Összes őrzési óra:         2.177 óra

Befogadott számlák:     kb. 320 db

Reklámspotok:             17 db Kossuth Rádió

                                   20 db Petőfi Rádió

                                   16 db Bartók Rádió

CityLight:                    16 db

Peron:                          60 db

Facebook közösség:      25.651 fő

Facebook követő:         25.128 fő

Összegzés

A Budai Vár adottságai ellenére a jó szervezés eredményeként rendezvényre érkező nagyszámú gépkocsi és teherautó a környék közlekedésében nem okozott fennakadást, a rendezvény ideje alatt zajló felújítási és javítási munkálatok sem nehezítették túlzottan a fesztivál lebonyolítását.

A rendezvényen a műemlékekben és azok környezetében semmilyen kár nem keletkezett. A fesztivál után a helyszínt kitakarítva, a hulladékot elszállítva, a helyszínt a rendezvény előtti állapotban hagyták el a szervezők.

Nagy örömünkre, idén is több tízezren látogatták a rendezvényt. A látogatók összetétele szerint elsősorban hazai érdeklődők látogatták a rendezvényt, de idén is nagylétszámban voltak jelen a Magyarországon vendégeskedő turisták is. Minden évben bebizonyosodik, hogy a Mesterségek Ünnepe program nagy létszámot mozgat meg mind a résztvevők, mind pedig a látogatók körében.

Részünkre ez olyan visszaigazolásként szolgál, hogy továbbra is érdemes időt és energiát fektetni a kézműves területre, mert minden Mesterségek Ünnepe rendezvény befejezése után beigazolódik, hogy igény van az ilyen, és hasonló színvonalú események megvalósítására.

A rendezvényről további tájékozódás a Mesterségek Ünnepe hivatalos honlapján lehetséges, melynek elérhetősége: www.mestersegekunnepe.hu, www.facebook.com/mestersegekunnepe

Támogatásukat ezúton is köszönjük.

Budapest, 2017. szeptember 28.

 

                      IGYÁRTÓ Gabriella

  Népművészeti Egyesületek Szövetsége

             ügyvezető igazgató

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás