Fellépők bemutatása

Aranyalma Páros: A kicsi dió 

Mese a szegény emberről, az ördögről és a cipóról. Az interaktív zenés történet átélése során a gyerekek megismerhetik a kenyér történetét és a kenyérsütéshez kapcsolódó számtalan mondókát, éneket.

Bara Zenekar

A Bara zenekar közel húsz éve működik, és alkot egy kerek egészet. Szeretnek táncegyüttesekkel dolgozni, de nagyon szívesen adnak koncertet, mert itt tudnak a legjobban megmutatkozni mint alkotók és előadók. Céljuk, hogy megismertessék közönségüket Kárpát- medence színes népdalkincsével, és megmutassanak olyan ritkaságokat, amelyeket még a táncházas közönség sem mindig ismer. Mindezt fiatalos, vidám köntösben tálalva, hogy kedélyesen szórakoztassák a hallgatóságot.

Buda Folk Band

A Buda Folk Band tagjai gyermekkoruktól foglalkoznak a magyar és más kelet-európai népek zenei hagyományával. Számukra természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában. a népzene mellé más zenei műfajokból is szívesen merítenek gondolatokat, így hozván létre egy sajátos, ugyanakkor rendkívül színes zenei vegyültet. Zenéjüket úgy nevezték el, hogy „viági” népzene, mely szójáték arra utal, hogy meggyőződésük szerint a magyar népzene már önmagában is világzene.

 

Folk Embassy

A két Junior Prima díjas prímás, Rosonczy-Kovács Mihály és Soós András által vezetett Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség 2013 óta működik azzal a céllal, hogy országosan és nemzetközi szinten képviselje a feldolgozatlan vonós magyar népzenét. 
Az utóbbi években felléptek a Milánói Expó megnyitóján, turnéztak Lengyelországban, Észtországban, Pakisztánban és legutóbb Tajvanon, idén ősszel pedig  kelet-ázsiai turnéjukon megfordulnak majd Hongkongban, Tajvanon és Indonéziában is.

2016 júniusában jelent meg első kiadványuk Felsütött a nap az égre címmel. Ezen a dupla DVD-n összesen 33 énekes és zenész barátjukkal 7 órányi zenét rögzítettek karaoke formátumban azzal a céllal, hogy elősegítsék a népdalok mindennapi életbe való visszajutását. Következő két lemezük: Báthory-Bem-Balatonboglár – népzenével a lengyel-magyar barátságról (közreműködik: Sebestyén Márta és a lengyel Janusz Prusinowski) valamint „Népdalok a kornak – Arany János népzenében továbbélő versei” (közreműködik Sebestyén Márta és Blaskó Péter). A zenekart minden péntek este lehet hallani 19 órától a Continental Hotel Budapest – Araz Étteremben. A zenekar tagjai: Hegedűs Luca – cimbalom, brácsa, Soós András – hegedű, Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű, Orsós Tamás – brácsák, Hanusz Zoltán – bőgő, állandó közreműködő: Hetényi Milán – ének.

HajduX  Akusztikus  Munkacsoport

Középkori tánczene, középkori hangszereken. Az évszázadok óta használt historikus és népi hangszerek a mai kor zenei kihívásainak is megfelelnek, ha értő kezekben szólalnak meg. A zenekar tagjai méltó módon, egyedi hangzással szólaltatják meg ritka hangszereiket. A kortalan régi bőrdudák mellett, az 1000 éve ismert tekerőlant, a koboz, a dob adja a kíséretet a régi énekekhez és táncdallamokhoz. Koncerteken, táncmulatságokon az elmúlt századok slágereit, táncdalait szólaltatják meg. 

 

Hrivnák Tünde – divatbemutató

 A divatbemutatón bemutatott ruhák: „A múlt értékei a jövő kincsei.”

A BY ME Reformation 500 kollekció a reformáció 500. évének tiszteletére készült. A ruhákat eredeti kalocsai, matyó és úri hímzés  valamint halasi csipke díszíti. 

A ruhákat Hrivnák Tünde tervezte.

M.É.Z.

1988  februárjában megalakult az első hazai ír-skót zenekar. Az első csetlő-botló lépések (innen a név : Meg  nem Értett Zenekar) után az együttes jelentős karriert  futott be és országos ismertségre tett szert . Eddig  közel 2000 fellépés és 9 album jelzi  a megtett  utat. Jelesebb események közé tartozott 1993-1994  amikor a M.É.Z. kétszer is a Jethro Tull előzenekaraként szerepelt. 1998-ban Hoboval közösen az együttes elkészítette első hazai magyar nyelvű lemezét is. A repertoár az évek alatt egyre nőtt, ír – skót angol és kis részben ír kötődésű amerikai népdalok  alkotják a műsor gerincét. Mára már több mint 250 dal van a zenekar programjában. Természetesen a zenéhez szervesen kapcsolódik a tánc is.  Ez együttes rendszeresen tart ír-skót táncházat is, illetve korábban „Őslüktetés”  címmel a Rajkó zenekarral közösen rendszeres  színházi előadásokat is adott ( Müpa , Thália színház)

Pályi János: Vitéz László – vásári bábjáték

Vitéz László és az elátkozott malom 

Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben vagy akár a bábszínházban jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal. Ez a valaki most itt van s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják!

A hagyományos vásári bábjátékban a pirossipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet vásári mutatványok előznek meg. 

Rendezte: Kovács Ildikó
Tervezte: Majoros Gyula
Játssza: Pályi János 

Szent Efrém Férfikar 

Az a capella zene reneszánszát éli napjainkban, a Szent Efrém Férfikar pedig a lehető legnagyobb lelkesedéssel és céltudatossággal végzi missziós munkáját a vokális zene széleskörű népszerűsítése érdekében.

A Liszt- és Magyarország Érdemes Művésze díjjal kitüntetett Bubnó Tamás azért alapította meg 2002-ben az együttest, hogy a bizánci zenekultúra sokszínűségét mutassák meg a nagyvilágnak, de az időközben Magyarország legnépszerűbb vokális együttesévé váló Szent Efrém Férfikar repertoárja rendkívül sokszínűvé vált – köszönhetően a tagság különleges zenei és kamarazenei képességeinek. Egyházzene a középkortól napjainkig, kortárs kompozíciók, popzenei feldolgozások, gospelek és a magyar zeneszerző-óriások (elsősorban Liszt és Bartók) művei mind hallhatóak a Szent Efrém Férfikar előadásában.

Az együttes utolsó két lemeze, az Orientale Lumen II és a Bartók & Folk rendkívül jó kritikákat kapott a hazai és a nemzetközi szaksajtóban egyaránt. A budapesti Szent István Bazilikában tartott Orientale Lumen sorozat koncertjei három éve teltházasak.

A Szent Efrém Férfikar számos neves külföldi és hazai muzsikussal lépett fel, mint például Abeer Nehme, az Amadinda, Sebestyén Márta, Jevgenyij Nyesztyerenko, Nishat Khan, a King’s Singers, a Muzsikás, Szokolay Dongó Balázs, Keller András és a Concerto Budapest, Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar és még számos különleges kvalitású zenész és együttes. 2006-tól járják a világot: négy földrész tizenhét országában turnéztak eddig a nagyszámú hazai fellépés mellett.

Tatros együttes

A Tatros zenekart a közös muzsikálás öröme, valamint a gyimesi és moldvai hagyományos népzene, néptánc és kultúra iránti szerelem hozta létre 1988-ban Budapesten.  Máig ebből a forrásból merítünk és újulunk meg.

Fő feladatunknak tekintjük a csángók archaikus zenei dialektusának hű megőrzését, közvetítését, tanítását. Fontosnak és nagy szerencsének tartjuk, hogy eredeti helyszíneken, autentikus zenészektől tanulhattunk, mivel elsődleges célunk, hogy ezen az ízes tájnyelven a lehető leghitelesebben szólaljunk meg. Az autenticitás iránti elkötelezettség mellett ugyanakkor arra is törekszünk, hogy a megtanult elemeket, jelentéseket kreatívan formáljuk élő és megélt, igaz/saját magunkhoz, világunkhoz képest is hiteles zenei történetekké.  Törekszünk arra, hogy az általunk játszott dallamok, énekek kizárólag a magyar hagyományban gyökerezzenek. Autentikus  gyimesi, moldvai, táncokat és énekeket játszunk, valamint koncertjeinken históriás és történelmi énekek is helyet kapnak. Attól függően, hogy éppen az évkör mely idejében járunk, előadásainkon keresztény hagyományainkból táplálkozva válogatjuk népénekeinket.  A Tatros együttes tagjai:  Petrás Mária – ének, dob,
Ladányi Ferenc – furulya, kaval, tilinkó, Bagi Bálint – furulya, kaval, tilinkó, Walch Márton – dob, gardon, doromb, Keresztes Nagy Árpád – koboz.

 

Tázló Együttes

A budapesti Tázló együttes moldvai csángó népzenét játszik. a táncházakra jellemző felállásban. A moldvai magyarok zenéje energikus és magával ragadó; táncritmusai és lírai dalai a régmúlt hangulatát idézik.

Koncertműsorunk a csángó dallamokból szabadon építkezik. Feldolgozásainkban a hagyományos zenei anyag modern hatásokkal ötvöződik. A Tázló együttes tagjai: Draskóczy Lídia – hegedű, Enyedi Ágnes – ének, Benke Félix – dob, doromb, levélsíp, tilinka Németh László – koboz, Sófalvi Kiss Csaba – furulya, kaval, tilinka.

 

Veronaki – Gőgös Gúnár Gedeon: Libabál – családi koncert
Gőgös Gúnár Gedeon című könyvet 1962-ben adta ki először a Móra Kiadó. Az első megjelenéstől a mai napig szülők, kisgyermekek és kisiskolások nemzedékei olvassák a bravúros írói teljesítménnyel létrehozott kötetet. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a könyv majdnem minden magyar család könyvespolcán fellelhető. 

Gőgös Gúnár Gedeon írónője Varga Katalin, Tarján Veronika nagymamája. Veronika már régen tervezte a mű feldolgozását. Egy évvel ezelőtt érkezett el az ideje annak, hogy a Veronaki zenekarral a könyvben szereplő nagyszerű írásokat dalokká varázsolják. A zenéket Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezték. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett, fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága. 

A Libabál koncert meghívott vendége Szokolay Dongó Balázs, aki unikális játékával teszi felejthetetlenné a muzsikát. Ezzel az igazán különleges műsorral szeretnénk tisztelegni az írónő élete és munkássága előtt. 

Vojasa

Mi sem bizonyítja jobban a magyarországi zenekar mondanivalóját, mint a neve, Vojasa. Jelentése: „kedvvel”. Nem volt kétség a névválasztás felől, hiszen már a dalok írása közben átjárta a levegőt ez a mindent elsöprő csodálatos érzés, amit a közönség is hamar átérzett, ahogy felcsendültek a nóták. A Vojasa annyira merészen formálta újjá az autentikus cigány zenét, amire eddig a világzenében nem volt példa. 2012-ben – a zenekar alakulásakor – már teljesen egyértelmű volt, hogy egy egészen új utat választanak, hisz a zenekar tagjai különböző stílusú bandákban játszottak. A dalokat hallgatva érezhetően tiszteletben tartják a Roma Folklór hagyományait, zenéjükbe ugyanakkor mégis mesteri természetességgel csempészik bele az olyan mai zenei stílusirányzatokat, mint például a rock vagy a drum and bass. A Vojasa már számos európai fesztiválon és klubban játszott nagy sikerrel. Zenéivel a banda egy időutazásra invitálja a kedves közönséget. A roma népvándorlástól, egészen a jelen kori zajos modern világig. A Vojasa magával ragadó hangulatával, egyedi stílussal, természetességével és őszinteségével fordul a világ felé.

Zsikó Zenekar

A Zsikó Zenekar a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny felfedezettje, a 2014-es évad legjobb három vonósbandájának egyike. A zenekar sorra hódítja meg a kisebb és nagyobb színpadok közönségét, itthon és külföldön egyaránt. Műsorukban a tradicionális magyar népzene lenyűgözően sokszínű repertoárjából válogathatunk.  A zenekar tagjai: Zsikó Zsuzsanna – ének, Zsikó Zoltán – ének, Kovács Márton – hegedű (Junior Príma Díj), Hegedűs Máté – hegedű, Margetán Máté – fúvós hangszerek, Ifj. Ürmös Sándor – cimbalom (Fölszállott a páva szóló hangszer kategória I. hely), Fekete Márton „Kispuma” – brácsa (Junior Príma Díj), Lelkes András – nagybőgő.