Fügedi Márta Népművészeti Egyesület

Fügedi Márta Népművészeti Egyesület

Térképes sorszám: 51

Elhelyezkedés a rendezvényen belül: Újvilág Kert

Műhelyek felsorolása: játék, fajátékok, kosárfonó, fafaragó, szövő

Egyesületünk az országban elsőként 1982-ben alakult azzal a céllal, hogy a megyénkben élő, tárgyalkotó népművészetet alkotóként művelő, főként amatőr kézműveseket munkájukban segítse, ízlésüket formálja, hogy a népművészettel foglalkozó alkotók részére érdekképviseletet, továbbképzési és bemutatkozási lehetőséget, valamint szakmai fórumot hozzon létre.

Olyan emberek közössége volt – és az ma is – akik a tárgyalkotó népművészet hagyományait képesek magas művészi fokon előállított tárgyaikkal továbbvinni.
Az elmúlt 32 év egyesületi munkája lehetővé tette, hogy az addig egyedül dolgozó, de jelentős értéket létrehozó, sokszor kihalásra ítélt mesterségeket folytató kézművesek rendszeres találkozásaikon szakmailag, művészileg tovább fejlődhessenek, tudásukat átadják, műveikkel a nagyközönség előtt is megjelenjenek.

Százhatvanöt alkotó több mint harminc mesterséget művel, többen közülük népi iparművészek, a népművészet mesterei, vagy ifjú mesterei.
Fesztiválok, falunapok, városi és iskolai rendezvények, óvodai játszóházak, népművészeti vásárok elmaradhatatlan résztvevői, mesterség-bemutatóik mindig nagyszámú közönséget vonzanak.
Évente több kiállítást is rendezünk, ahol a kiállítás időtartama alatt a mesterek mesterség-bemutatót tartanak, ezzel is népszerűsítve mesterségüket.
Országos és nemzetközi pályázatokon is szép sikereket érnek el alkotóink munkáikkal, melyek megtalálhatók a világ minden táján Indiától Amerikáig, Japántól Ausztráliáig.

Fő feladatunknak tekintjük az ifjúság érdeklődésének felkeltését, iskolai keretek közötti oktatásukat, bevonva őket a hagyományok ápolásába, és megismertetni velük az alkotás örömét.

Az idei, 29. Mesterségek Ünnepére Egyesületünk nemezes, cipész – csizmadia, kosárfonó tekenős, fazekas, drótos, fafaragó, bőrműves, gyöngyfűző, viseletkészítő, kovács, szűcs, szövő, faműves, hímzők, tűzzománcos, mézeskalácsos mesterségekkel képviselteti magát.