Vendégünk: Kína

Üzbegisztán mellett a másik vendégország Kína lesz az idei 30. Mesterségek Ünnepén. A mesterek az ország két különböző tartományából érkeznek majd: Guizhou tartomány a Kínai Népköztársaság dél-nyugati részén, Shanxi tartománya pedig Kína észak-kínai régiójában található. Ebből a csodálatos országból ide utazó mesterek mindegyike kiemelkedő képviselője szakmájának.

MESTEREK GUIZHOU TARTOMÁNYBÓL

Xiaoni Yan kézműves és szépművészeti mester. Ő a tervezője a Xiaoni Totembábu sorozatnak, mely olyan kabalababákból áll, melyek a kínai Guizhou Nou népművészeti kultúrából eredeztethetők, és amiket a Nuo opera képei, álarcai és sminkjei ihlettek. A Nuo Opera része Kína szellemi kulturális örökségének és úgy is hívják, mint az ősi Opera ma is élő kövülete. A szertartás alatt famaszkokban táncolva és énekelve űzik el a szereplők a gonoszt, miközben boldogságért és szerencséért imádkoznak. Xiaoni egyéb sorozatokat is készít, úgy, mint a Boldogság Baba sorozat, a Jószerencse sorozat, a Romantikus Pár sorozat, a Nyalóka sorozat, a Színkozmetikai sorozat, a Tradicionális-öltözékű Miao Női sorozat, valamint a Parfümtartó Baba sorozat.

Yan Xiaoni

Huang Yuyuan mester olyan kínai szilvavirágzás motívumokon alapuló, csodálatos szilvavirág táblakép munkákat fog bemutatni nekünk, mely táblák kereteinek mindkét oldalát faragások díszítik és maguk a képek is kizárólag a Guiyhou Tongren környékről származó, ritka ZiPao kőporból készültek.

Huang Yuyuan

További Guizhou tartományból származó mesterek, akik még tiszteletüket teszik a fesztiválon: Shi Yurou tea előadóművész, Wei Taohua, aki lófarokból készít hímzéseket, Yang Lan batiktervező, Ou Donghua hímzéskészítő, valamint Pan Jing.

Wei Taohua

Wang Guanghua Kék Virág kézműves batikmintákat fog bemutatni, melyek ötvözik a hagyományos Guiuhou kisebbségi mintákat és kézműves technikákat a kortárs művészet funkciójával és hangulatával. A tradicionális kézműves szimbólumok és a hozzájuk kapcsolódó szóbeli elbeszélések képzik a Kék Virág példányokon megjelenő minták alapját. Wang Guanghua több mint 15 éven keresztül végezte kutatásait Guizhou mind a 88 kerületében. A Kék Virág csapat elkötelezett támogatója a kulturális örökség védelmének, a környezetgazdálkodásnak, a különböző etnikumú kisebbségekhez tartozó nők gazdasági lehetőségeinek és Guizhou tartomány vidéki közösségeinek.

MESTEREK SHANXI TARTOMÁNYBÓL

Li Zengping a Huairen zeng-ping li kerámia műhely egyik mestere. Csodálatos műalkotásai közt megtalálhatók jóakarat, illetve szerencse palackok, de emellett mestere számos egyéb művészeti ágnak is.

Liang Jie, tradicionális felhőlakkozó a Xinjiang Datangyun Faragott Lakktermék Művészeti Stúdióból, felhőfaragott lakkdobozokat készít.

Liang Jie

Lin Tao a Shanxi Xinjiang Megyei tintatartó gyártónál dolgozik, ami nemzeti szellemi kulturális örökségnek számít és egyike a négy leghíresebb kínai tintatartó márkának. A márka már ötödik alkalommal hódította el sikeresen az UNESCO tudományos, oktatási és kulturális szervezete által adományozott „A világ finom kézimunkái” díjat. Ugyancsak ötször nyerte el a „Nemzeti Kincs” díját is a Kínai kalligráfiai egyesülettől.

Lin Tao

Wang Xuqing kézzel készített, gyapjú szőnyegeket, valamint géppel hímzett termékeket készít. Szőnyegeihez kizárólag magas minőségű, gondosan kiválasztott birkagyapjút használ alapanyagként. A készítés módja tradicionális és művészi, míg maguk a minták újak és eredetiek. Az egymást különböző irányból metsző színes szálak és az egymást átfedő rétegek testes hatást eredményeznek. Wang hímzéseinek színei különösek világosnak számítanak a nemzetközi szabványok szerint, mivel nem fakulnak és nem is mállanak. Falra akasztva, otthonok és munkahelyek kedvelt díszítőelemeként tud funkcionálni.

Wang Xuqing

Kang Dongyun, híres papírvágó művész, különös tehetséggel rendelkezik állat-, ember-, virág- és madárminták kivágásában, így egyedi stílusának és technikájának köszönhetően megalapíthatta saját művészeti iskoláját is. Művészi munkái erkölcsi üzeneteket közvetítenek, tele vannak élettel és mind emellett rendkívül ízlésesek is. Technikája egyesíti a papírvágás alapkészségeit az irodalmi művészet eszenciájával. Tagja a Papírvágó Művészet Bizottságának, tanácsadója a Shanxi tartománybeli Papírvágó Szakértők Egyesületének, Shanxi tartomány kiváló népi iparművésze, ügyvezető igazgatója a Shanxi Tartománybeli Népművészeti Egyesületnek, valamint jeles képviselője a Shanxi Tartomány kulturális örökségének. Guo Meihua a másik papírvágó művész, aki még be fogja nekünk mutatni saját alkotásait.

Kang Dongyun

Liu Xiaouchen a fafaragás mestere, Wen Jianming téglafaragásokat készít, Wu Baisuo fametszet festményeit fogja bemutatni, Zhang Guiying csodálatos lisztszobraival ismerteti majd meg a közönséggel, Zhang Hongliang, fazekasmester pedig kerámia alkotásait fogja nekünk bemutatni a fesztivál alatt.

zhang guiying

Továbbá fellépnek még: Gao Hongqi, Dai Guoli és Huang Lina egy nagyszerű dobelőadással fognak minket elkápráztatni, Shi Jinping pedig árnyjátékot fog nekünk bemutatni. További mesterek Shanxi tartományból: Zhao Zhiqiang, Wen Jingqi, Li Hua és Wang Sheng.

Gao Hongqi